В Регионалния Археологически музей в Пловдив показват оригиналния сейф на Панагюрското злато

Оригиналната витрина-сейф, произведена през 1950 г. по повод откритото Панагюрско златно съкровище, ще бъде показана в Регионалния Археологически музей (РАМ) в Пловдив на 4 декември (понеделник). Поредният изключително любопитен експонат може да се види на изложбата „Монетно златно  съкровище от Карлово”, което е експонирано в реставрираната витрина-сейф.  Откриването на експозицията по случай 135 години от основаването на Регионалния Археологически музей ще бъде уважено от заместник-министъра на културата Амелия Гешева, кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на ОбС-Пловдив Савина Петкова.  Сейфът е изключително съоръжение, изработено от майсторите на софийската фабрика „Кофарджиев“.

Той е пазел красивите съдове, открити от братята Дейкови в Панагюрище до 1974 г., когато след намесата на Людмила Живкова ювелирното съкровище отива в София. Корпусът е огнеупорен, изработен от масивна ламарина. С въртенето на специална ръчка археолозите прибирали стъклената част в сейфа и така съхранявали Панагюрското съкровище. Месеци наред реставратори работеха неуморно, за да върнат към живот уникалния сейф, какъвто няма никъде другаде в родните музеи. Това се случи с финансовата подкрепа на Министерството на културата, след като екипът на директора на РАМ-Пловдив Костадин Кисьов спечели проект за реставрацията на необичайния експонат.

Витрината, пазила в сърцето си изключителното Панагюрско съкровище, ще бъде още едно от интересните неща, които публиката може да види в Археологическия музей в Пловдив. Открит през 1882 г., той пази в сърцето си над 100 000 експоната – произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на града под тепетата и региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони