В ромските махали референдумът не е на почит

Жителите на циганските махали на Лом не подкрепиха референдума, иницииран от Слави Трифонов. Много малко от гласувалите в ромските секции, пуснаха бюлетини в допитването за мажоритарен вот, задължително гласуване и намаляване на партийните субсидии.

„Предлагаме на всички да гласуват в референдума, но отказват!”, споделиха членовете на комисии. В квартала „Хумата”, известен още като „Царството на купения вот”, от 1056 гласоподаватели към 16 часа бяха пуснали бюлетини едва 270, а от тях само 35 се бяха включили в референдума.

В секция 30 в близкия квартал „Младеново” от 227 гласували пък само половината бяха поискали и бюлетината с въпросите. „Хората, които инструктираха циганите как и за кого да гласуват, изрично забраниха на по-неграмотните да участват в референдума, защото ще се объркат!”, поясни местен наблюдател.

63 годишният Филип от „Хумата” още с влизането си в секцията обаче гръмко заяви ”Аз ще гласувам само в референдума! Не ме интересува кой ще е президент, а как ще ни управляват. Живеем не като европейци, а като скотове! А искаме и ние работа и пари!”, каза той. Според местни източници на първия тур на президентския вот пазаруването на гласове е било твърде слабо. Давани са по 20 лева на малко хора.

„Големите партии пазят сили и средства за втория тур, защото тогава ще се реши кой ще е президентът!”, коментираха квартални първенци.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони