В Русия днес отбелязват денят на жертвите от политическите репресии на Сталин

Акцията „връщането на имената“ се провежда за десети път от нейното обявяване през 2006-а година. Целта ѝ е руското общество да си припомни жертвите на политическите репресии преди 80 години по време на разгара на най големите чистки по времето на съветския комунизъм и управлението на ръководителя на бившия СССР – Йосиф Сталин. Възпоменанието бе открито от Татяна Москолкова, която е упълномощения представител по правата на човека в Русия.

В словото си пред събралото се множество на площад Лубянка, където дълги години се намираше централата на съветската политическа полиция, осъществявала репресиите върху инакомислещите, тя обяви че на днешния ден се отбелязва голямата болка от тези събития, и че трябва да се намери необходимото мъжество, за да се осъществи покаянието на държавно равнище в Русия за извършените от органите на властта престъпления.

От 10 сутринта до 22 ч. вечерта ще бъдат четени имената на разстреляните в Москва по време на съветския терор. Едно от местата, станали известни с масовото избиване на невинни от съветският режим, се намира край Петербург, където в района на Виборг са убити по бързата процедура около 45 000 човека, между които свещеници и православни духовници, водещи учени и интелектуалци и високопоставени представители на съветската власт, както и правнучката на руския император Николай I.Тя, след като избягва от Октомврийската революция през 1917 г., се завръща в СССР през 20-те години, вярвайки на новите власти, но в средата на 30-те години е убита.

По ирония на съдбата на това място е убит и изпълнителят на волята на Сталин за масовите репресии Виктор Абакумов – министър на държавна сигурност в СССР. Броят на убитите от сталинските репресии между 20-те и 50-те години на миналият век според обществената организация „Мемориал“ е между 11 и 39 милиона граждани на тогавашния Съветски съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия