В САЩ откриват погребален завод

Той ще е първият в света за превръщане на починалите хора в компост

В Белгия ще наторяват парк с праха на мъртвите

Първият в света погребален завод за компостиране на починали хора трябва да бъде открит през пролетта на 2021 г. в Сиатъл, САЩ. Това съобщи сайта Waking Times. Откриването на предприятието стана възможно след като в началото на 2019-а, властите на щата Вашингтон узакониха възможността хората посмъртно да бъдат преработвани в компост. Базираната в Сиатъл компания Recompose ще трансформира останките, включително костите и зъбите.

„Преобразуването на човека в почва се извършва вътре в нашите шестоъгълни съдове за прекомпостиране с многократна употреба. Когато процесът приключи, семействата ще могат да вземат в дома си част от създадената почва, а градините, отглеждани върху нея, ще ни напомнят, че всичко в живота е взаимосвързано“, се казва в сайта на Recompose.

Съоръжението за компостиране в Сиатъл ще бъде разположено на открита площ от 5700 м2. Архитектите са осигурили изобилие от естествена светлина и зеленина. Съоръжението ще разполага със 75 шестоъгълни съда за съхранение на човешки тела, където те ще се разлагат. Външно тези камери приличат на кошер.

Вътре в камерата те ще бъдат напълнени със слама и дървени стърготини, а температурата и влажността ще бъдат строго контролирани в тях, така че микробите да унищожат тялото в рамките на 30 дни. Методът на Recompose ще изразходва само 1/8 от енергията, която се изразходва при кремация. А след разлагането от едно тяло ще се получава почти 1 м3 почва. Членовете на семейството на починалия ще могат да вземат тази почва. В случай на отказ се планира тази почва да се използва за залесяване на райони в Южен Вашингтон.

Миналата година сайтът strana.ua написа, че в Белгия са решили да наторяват градския парк с праха на мъртвите. Ние също разказахме за новата мода на погребение в Европа под формата на разтваряне на човешки останки в алкален разтвор, заместващ традиционното погребение и кремация.

(Превод - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения