В Северозапада – бедните намаляват, инвалидите се увеличават

Жителите на област Монтана, които получават социални помощи, са намалели през първите осем месеца на годината, сериозно се е увеличил обаче броят на хората с увреждания, подпомагани от държавата, съобщиха от Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.

Според данните на дирекцията от януари досега средствата, които се отпускат от хазната по Закона за социалното подпомагане на живеещите в недоимък хора в региона, са спаднали със 7 %. Но в същото време със 11 % са се увеличили финансите за лица, които получават помощи по Закона за интеграция на хората с увреждания.

„Бедните намаляват, защото много от безработните и останали без прехрана напускат региона и страната и се преселват в големите градове и най-вече в чужбина. В областта остават предимно възрастни и немощни хора с много болежки!”, коментираха експерти. Не всички сдобили се с документи за увреждания и потърсили помощ от държавата обаче са реално бедстващи, споделиха специалисти.

„Редовно преглеждаме решенията на ТЕЛК-овете и при открити нередности предаваме документите в съда. Има и отменени решения!”, каза шефът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Георги Цеков.

Според експерти преди време почти половината жители на малка балканска община се оказали с двигателни проблеми и били снабдени с ортопедични обувки. След проверка обаче съдът отменил доста от решенията като незаконосъобразни. Въпреки намаляването на социално слабите в област Монтана обаче като цяло средствата, отпускани от държавата за подпомагане на лица, семейства, деца и хора с увреждания в региона са се увеличили с 1,5 %. За осемте месеца на годината 45 191 възрастни и деца от региона са получили 14 131 374 лева помощи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"