В Севлиево изядоха 288 метра тиквеник

Тиквеник, дълъг 288 метра изядоха севлиевци и гостите на града. Традиционно сладкишът се приготвя и раздава на гостите на празника на града, прославил се като Тиквенбург.

120 килограма тиква са използвали местните майстори-готвачи за приготвянето на традиционния за Севлиевския край сладкиш.

Рецептата за вкусен тиквеник е да има хубава тиква и майсторски ръце да го приготвят, с повече захар обаче.

Последният от празничните за Севлиево ден беше изцяло посветен на кулинарията. Ястия от тиква представиха домакините, а шеф Андрей Токев демонстрира приготвянето на специалитети като сладолед от тиквено олио пред очите на любопитните зрители, съобщава БНР.

Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим, каза Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното изкушение.

В приготвянето на тиквеника участват четири ресторанта. За него са използвани 63 кг кори, 120 кг тикви, 21 кг захар, 12 кг пудра захар, 16 кг орехи, 22 л олио, половин килограм канела и 0,2 кг ванилия. И много любов.

Градът, прославил се като столица на тиквата, защото полята наоколо раждат много от този есенен плод, по традиция избират тиква най-най. Конкурсът сред стопаните спечели Иванка Шкевова от благоевградското село Марчево, отгледала почти 50-килограмова тиква.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България