В село Климент откриха мемориал на Свети Климент Охридски

В деня, в който Българската православна църква почита паметта на Свети Климент Охридски, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметът на Климент Мано Манов отриха мемориал на забележителния български духовник и просветител в пловдивското село.

Паметният знак представлява разтворена книга, поставена върху гранитен монумент и се намира в парк „Стария мегдан“ в село Климент. Празничният ден в селото започна в храм „Св. Георги“ с тържествена архиерейска света литургия, отслужена от Знеполския епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай.

„Днешният ден е изпълнен с много духовен и емоционален заряд. Охридската школа, която основава Свети Климент има много голямо място в българското просвещение, в съхранението на българската духовност и ни дава сили и днес да се борим за тази духовност. Всеки човек се ражда с името си и то е негова съдба. Името на това красиво селище, едно от основните кметства на територията на карловска община, задължава много. Свети Климент Охридски е един от пастирите на българския народ, един от неговите закрилници. Ето защо е чест и отговорност, вашето село да носи това име“, каза кметът на Община Карлово в словото си пред мемориала.

Д-р Емил Кабаиванов обеща на кмета на Климент Мано Манов, че представителна група от селото ще посети старата българска столица Охрид. Там Мано Манов и компания ще се поклонят пред мощите на Свети Климент, а освен това ще донесат свещена икона, заредена с неговата духовна сила, която да бъде поставена в храма на село Климент.

Още една инициатива реализираха в съботния ден жителите на Климент. В двора на детската градина бе открита „Просветна стена“ с изографисани образите на Свети Климент Охридски, Светите братя Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов. Идеята за нейното изграждане е на кметството, а решението е на семейство Наталия и Георги Георгиеви. Те са едно от многото млади семейства в селото, сключили брак през тази година. В своите покани, те приканват гостите на сватбеното тържество, да предоставят средствата за цветя, за да бъде направено нещо благородно в селото. Така те даряват събраните 745 лв. на кметството и от днес Климент има своята „Просветна стена“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони