В село Махалата бе открит и осветен военен паметник в памет на загиналите във войните за национално обединение

С тържествена церемония и с военни почести бе открит войнишки паметник за увековечаване на подвига и паметта на участниците и геройски загиналите в Балканската и Първата и Втората световни войни в село Махалата, община Струмяни.

Събитието уважиха стотици хора.В тържествената церемония взеха участие военнослужещи от военно формирование 26 400 от град Благоевград, както и духов оркестър от град Сандански.

Паметникът бе осветен от свещено служители и бе открит от г-н Емил Илиев – кмет на община Струмяни, както и от г-н Костадин Стоянов-Председател на инициативния комитет, осъществил патриотичната инициатива.

Идеята за създаване и откриване на военния паметник е на местен инициативен комитет от село Махалата, който със съвместни усилия и упорития труд на гражданите и съдействието на общинска администрация Струмяни, както и на наследниците на загиналите и участниците в Балканската и двете Световни войни, успя да реализира инициативата и да я доведе до успешен край.

От кмета на община Струмяни г-н Емил Илиев почетни благодарствени грамоти за принос в доброто дело получиха : Костадин Стоянов, Кирил Александров, Васил Малинов, Георги Панталеев, Георги Николов, Асен Стоянов, Георги Александров, Никола Стойков, Илия Подгорски, Ботьо Вангелов, Борислав Асенов.

„Нека този войнишки паметник е завет към младите никога да не забравят и винаги да помнят подвига на нашите предци, на нашите герои, които дадоха живота си, за да сме свободни ние. Нека имат светлия им пример и да се стараят да бъдат достойни българи и истински патриоти като тях”, каза в емоционалното си слово Костадин Стоянов.

„Горд съм, че сме толкова много хора днес тук, в село Махалата. Доказахме, че няма сила, която да ни спре, няма дело, което да не успеем да направим, когато сме обединени. Вечна памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България, поклон пред подвига им”, сподели кметът Емил Илиев.

След официалното откриване трима свещеници – отец Георги, отец Благо и отец Николай, отслужиха панихида в памет на загиналите воини във войните и водосвет за здраве и благоденствие на присъстващите и на всички българи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България