В Семчиново си чакат „кмета” Пламен Темелков след освобождаването му от ареста в Испания

Жителите на пазарджишкото село Семчиново чакат със смесени чувства завръщането на законно избрания си на последните местни избори свой кмет Пламен Темелков, след като той бе освободен от испанските съдебни власти от ареста в град Марбея на 26 октомври. Темелков бе един от деветимата българи, екстрадирани в Кралство Испания през месец август 2017 г. след европейска заповед за арест по обвинение за участие в организирана престъпна група, нелегален трафик на хора и склоняване към проституция на 51 жени в средиземноморския курорт Марбея и околностите му.

В Семчиново си чакат „кмета” Пламен Темелков след освобождаването му от ареста в Испания

Изненадващо обаче навръх Димитровден Пламен Темелков бе освободен от следствения арест и се очаква завръщането му в България, след като адвокатите му изчистят и последните процесуални формалности. Дали обаче доскорошният обвиняем ще се завърне на бял кон на кметския си стол или ще бъдат насрочени частични местни избори за нов селски първенец в Семчиново, последната дума ще има най-вероятно Върховният административен съд, тъй като е налице юридически прецедент. Тепърва предстои да се доказва дали по независещи от него причини Пламен Темелков не е могъл да изпълнява функциите си на кмет през времето, когато беше в ареста.

Със свое решение от 13 октомври 2017 г. ОИК-Септември прекрати предсрочно пълномощията му като кмет на село Семчиново, тъй като повече от 3 месеца Пламен Темелков фактически от 29 юни 2017 г. до момента не изпълнява функциите си на кмет на селото. Срещу решението на ОИК-Септември да прекрати предсрочно пълномощията на Пламен Темелков като кмет на Семчиново бяха подадени две жалби, които бяха оставени без движение от Административния съд в Пазарджик, където за 31 октомври (вторник) от 9.30 часа е насрочено заседание по спорния казус. Със свое разпореждане административният съдия Десислава Кривиралчева даде срок на жалбоподателите до 12 часа на 27 октомври 2017 г. (петък) да представят по делото екземпляр от възраженията си, съдържащ оригинален подпис на подателите им и да потвърдят действията по подаването на същите.

В Семчиново си чакат „кмета” Пламен Темелков след освобождаването му от ареста в Испания

От жителите на село Семчиново, подали жалба срещу решението на ОИК-Септември, съдът поиска да посочат доказателства за наличие на правен интерес от оспорването на решението. Местните противници на Пламен Темелков вече са изпълнили това разпореждане на съда и посочват основанията, на които обжалват решението за отстраняване на Темелков, като освен това оспорват положения подпис под жалбата на отстранения кмет на Семчиново. Жителите на селото твърдят, че ще сезират прокуратурата в случай, че е положен фалшив негов подпис по делото. И докато съпругата на Пламен Темелков Даниела убедено твърди, че мъжът й веднага си връща функциите на кмет и до дни ще се върне в кабинета си, опонентите й са категорични, че няма как това да стане. Те силно се съмняват, че „кметът” им скоро ще се върне и позовавайки се на испанските медии твърдят, че той е само с променена мярка за неотклонение от „задържане под стража” в „парична гаранция”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони