В Сиера Леоне продадоха огромен "Диамант на мира" за 6,5 млн. долара

709-каратовият камък се счита за най-големия, намиран някога в африканската страна

Правителството на Сиера Леоне продаде т.нар. „Диамант на мира” срещу колосалната сума от 6,5 млн. долара. 709-каратовият камък се счита за най-големия, намиран някога в северозападната африканска страна и между 10-ия и 15-ия по големина в световен план, предаде БГНЕС.

Още през март тази година диамантът бе открит от евангелисткия пастор Момох и неговата група. Впоследствие находката бе предоставена на правителството в Сиера Леоне с надеждата, че печалбата от нея ще допринесе за развитието на страната и по този начин ще обезкуражи добива и продажбата на т. нар. „кървави диаманти”.

Очакването беше сумата за диаманта да осигури "вода, електричество и добри пътища за хората". Окончателната му цена обаче доведе до всеобщо разочарование, тъй като се очакваше тя да достигне минимум 7 млн. долара. По информация на АФП „Диамантът на мира” е бил закупен от британския ювелирен гигант Лорънс Граф, който е основател на известната бижутерийна компания "Граф Даймъндс" и притежава една от най-богатите колекции на редки диаманти в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл