В Созопол откриха леарни пещи от преди 27 века

Снимка: БНТ

В местността "Медни рид" край Созопол за пръв път учените откриват керамични пещи, разположени до самата рудна жила. Разкопките се извършват под ръководството на Петър Лещаков и Красимир Ников в рамките на българо-немски изследователски проект, предаде БНТ.

За пръв път добре проучените рудници около Созопол разкриват серия от пещи, разположени на непосредствения бряг на открития рудник. Разкопките са започнати спешно след края на археологическия сезон заради нарушаване на терена от камиони с дърва, поясни директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Находката датира от втората половина на 6 век пр. Хр., малко след като е създадена Аполония, и показва високо развита и специализирана организация на процеса по добив и обработка на рудата в границите на самия рудник, казва още археологът.

"Една находка от изключително значение за българската археология и може би едно от сериозните археологически събития през годината", обясни Димитър Недев - директор на Археологическия музей в Созопол.

Металът се извлича на място, тук се прави цялата първична обработка, а след това суровината отива директно в търговския център Аполония и се пласира на почти всички средиземноморски пазари. За първи път на разкопки извън Аполония се откриват металургични пещи с материали, които позволяват ясното им датиране.

"Това са хиоски, самоски амфори, малки съдове, които са използвани от древните рудари и дават един много хубав хронологичен репер", каза Недев.

Пещите са разположени стъпаловидно, на групи, близо една до друга, за постигане на по-висока температура. Ясно се вижда основният каменен стълб, следи от обмазката, останки от малахит и азурит, както и останки от метал по вътрешната част от кожуха на съоръжението.

Очаква се да бъдат открити още около три групи пещи, а находките дават надежда, че може да бъде намерено и селището на древните рудари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България