В Сопот обсъждат публично дали да вдигат местните данъци

Публично обсъждане на внесеното от кмета на Община Сопот Деян Дойнов предложение за частично увеличение на местните данъци и такси се проведе в четвъртък вечер в Радиното училище.

Става дума за данък МПС, налогът по придобиване на имущество по възмезден начин и дарения, ТБО и патентният данък. "Наследихме над 10 млн. лв. дългове от предишната градска управа, която цели 9 години от популистки мотиви не вдигаше местните налози. Тежката финансова ситуация ни принуждава да поискаме вдигане на някои данъци, като за едно домакинство увеличението ще е на цената на 1-2 кутии цигари - от 7 до 10 лв.", твърди кметът Дойнов. Той е горд, че само за година с екипа си е стопил до стотинка всички дългове към частни кредитори, защото само лихвите са били в размер на 3000 лв. дневно.

Сега Община Сопот има да изплаща 2,4 млн. лв. безлихвен заем на държавата  и 3 млн. лв. за 4 кредита по фонд "Флаг". "С над 95% събираемост на местни налози през 2016 г. вече сме в топ 5 на общините в класацията по този показател", твърди зам.-кметът Николай Новаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони