В Сопот откриха паметник на Кирил Нектариев

Заседателната зала на местния парламент в града на Вазов ще носи името на първия кмет Хаджи Гьока Павлов

Паметник на Кирил Нектариев, който, който отдава живота си на развитието на образованието, като дарява цялото си богатство за редица девически училища в Карлово, Калофер и Пловдив, бе открит тази вечер в родния му град Сопот. Това става в деня, който в града се честваше 14-годишнината от възстановяването на Сопот като отделна община.

По този повод в местната църква „Свети Апостоли Петър и Павел” бе отслужен молебен за здраве, а след това се проведе тържествено заседание на Общински съвет-Сопот. По време на тържествената сесия градоначалникът Деян Дойнов внесе предложение за именуване на залата, в която Общински съвет провежда своите заседания, на името на първия кмет на Сопот – Хаджи Гьока Павлов.

На тържествената сесия присъстваха почетният гражданин на Сопот доц. д-р Григорий Вазов, наследник на патриарха на българската литература Иван Вазов, академик Георги Марков, който бе обявен за първи носител на награда „Военна Вазова награда“, както и председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони