В София строят забавачки за 23 млн. лв.

Фандъкова откри в „Младост“ най-голямата в столицата детска градина

В София започва строителството на 9 нови сгради на детски градини, които ще са готови догодина и струват над 23 млн. лв. Те ще са в кварталите „Кръстова вада“, “Курило“ ,„Манастирски ливади – изток“, и районите „Витоша“, „Искър“, „Подуяне“, „Красно село“ и „Илинден“.

Тази година откриват забавачки за общо 8 млн. лв. в кварталите „Драгалевци“, „Красно село“ и „Младост“. Градината в „Младост“ днес бе открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова и струва 3,8 млн. лв. Детското заведение поема 10 групи, от които 3 са яслени, а 7 са за по-големите малчугани. Вече са записани 232 деца, които от 3 септември ще започнат да го посещават. “С новата детска градина се разширява дейността на съществуващата градина в „Младост“, където също има 10 групи, така че на практика това ще бъде най-голямата детска градина в София с 20 групи“, каза кметът. С отварянето на забавачката се решава проблема с недостига на места за детски градини в района, смята Фандъкова. Тя отчете и, че за последните 10 години общината е инвестирала 180 млн. лв. и е построила над 90 нови сгради на детски градини.

Според Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, обаче, общината не строи достатъчно детски градини, училища и физкултурни салони. Затова от комитета готвят протест пред Столична община на 10 септември. Те ще настояват още Столична община да предостави ваучери, с които да бъде обезщетено всяко останало извън класиранията дете, както и за пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини. Сред исканията им са още и осигуряване на средства за назначаване на допълнителен помощник-възпитател за всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата. Протестиращите ще искат и оставката на директора на Дирекция „Образование“ Мария Минчева и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията.

„Става дума за политическа кампания, а не за гражданска инициатива. Защото изискванията, които имат тези хора ясно показваме, че ги изпълняваме. Току що вече обявих, че откриваме нови детски градини в районите „Витоша“ и „Младост“. Те говорят, че няма планове за строителство в кв. „Манастирски ливади“, а там градината е проектирана и средствата са заложени. Абсолютно всичко, което прочетох от тях досега, е това, което ние изпълняваме през последните години – и електронната система за записване, и подреждането на записваните деца с хронични заболявания“, отговори Фандъкова.

Кметът обяви, че е отговорено по Закона за достъп до информация на питанията на комитета по отношение на проверките на недобросъвестни директори, и има и санкционирани. „Това, обаче не трябва да хвърля сянка върху всички директори и учители. Работата с деца със заболявания е трудна. Години наред се използваше една наредба на Министерството на здравеопазването със списък, който от комитета критикуват с основание, защото директорите го нарушават. При запитвания които направихме до Министерството на здравеопазването стана ясно, че този списък е за деца за прием в болници. Той не може да се използва за прием в детските градини. Затова създадох работна група, която в момента работи заедно с представител на МЗ да се направи списък с хронични заболявания, при които децата задължително да трябва да се социализират“, каза още Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България