В стара казарма се прави хляб и електричество

Военен обект в Симитли е преустроен в промишлена зона

Интерес от инвеститори в цяла България

Едно от най-големите военни поделения в Пиринско се намираше навремето в центъра на град Симитли. Сега на негово място има промишлена зона за милиони.

Закриването на поделението беше прието със смесени чуства от местните хора. В хангарите му имаше стотици танкове, част от които беше нарязана за скрап, а друга - дарена на Македония. Стотици офицери бяха съкратени. А след ликвидацията в казармата влезе разрухата. 67 сгради, разположени на 165 670 кв.м., се превърнаха в развилини. Тъжа гледка. Но сега тя е само спомен.

Докато някои общини превърнаха старите казарми в паркове, община Симитли преустрои терена по проект на ЕС за конверсия на бившите военни бази и на него изникна огромна производствена база.

За целта общината получи средства и от ЕС, и от министерство на регионалното развитие. Начинанието стартира през 2005 година, а днес - 13-години, обектът е неузнаваем.

Има огромен инвеститорски интерес към промишлената зона, в която се е превърнал той. Даже има бизнесмени, които местят бизнеса си от други градове в Симитли.

„За една година бяха реновирани здравите сгради на старата казарма, беше подменена водопроводната и канализационната система, бяха асфалтирани 90% от улиците в зоната, бяха разрушени онези халета, които бяха се пропукали опасно и бе направен малък басейн с пречиствателна станция“,разказва кметът на общината Апостол Апостолов.

Той уточнява важна подробност - по проекта имало условие за устойчивост - 10 години общината нямало право да продава земята и всичко, построено на нея се, е давало под наем.

„Народопсихологията на българина е такава - не е ли негово ,не иска да инвестира. Това доведе до забавяне в развитието на зоната. Но след изтичането на този срок, интересът към нея нарасна бързо. Започнахме да продаваме и стана бум на инвеститори. Към момента имаме изградени в напълно завършен и работен вид седем предприятия, има и къща за гости, строят се още три малки предприятия и отделно се подготвят документите за още пет фирми. Цялата зона е в ръцете на бизнеса. Проблем е, че имаме още запитвания , искат да инвестират и ни трябва още земя. Затова искаме да разширим зоната. Надяваме се да се споразумеем с военното министерство и да приобщим към промишлената зона старите военни погреби, за да удовлетворим инвеститорите. Земите на бившите погреби са още 176 дка, ще удвоим промишлената зона. Ние не желаем да връщаме нито един човек, дошъл да инвестира в общината“, казва кметът.

В бившата казарма се намира сега най-голямото у нас предприятие за производство на камини и инсталации на пелети - то тази година се е разширило с още един цех. В него работят 150 души , с много добри заплати. А разширението ще поеме още 100 работника. Предприятието е сепермодерно. До него се намира още една фабрика на фирма „КВТ Констракшън“ ООД, която е дъщерна на холандския холдинг KWT Group и за шлюсели. Има и завод за сладкарски изделия, фотоволтаичен парк, хлебарски цех и други.

За старата казарма в стария й вид напомня само порталът. КПП-то е превърнато в офис за тъжни ритуали, чийто собственик се е замогнал и е построил наблизо и собствения си дом. Един вехт комин е оставен, за не се забравя какво е било някога.

Собствениците на предприятията разказват като един, че са обиколили доста общини преди да дойдат в Симитли. Тук открили освен добра база и добро отношение на общината към тях. Чиновниците не ги тормозели с бумащини и не ги разкарвали по канцелариите.

Кметът казва: „Тук са, защото ние не рекетираме фирмите, напротив , имаче чиновник, чието задължение е всеки ден да звъни на инвеститорите и да ги пита имат ли проблеми и от какво имат нужда. Обгрижваме ги и затова има такъв голям интерес към общината.“

С промишлената база е решен и проблемът с безработицата. В Симитли тя е сведена до минимум - дори има работници, които са зарязали гурбетчийството и са се върнали у дома, защото са получили добро заплащане в местните фирми. Нещо повече - има недостиг на работна ръка и някои от фирмите си довеждат служители с бусчета от съседните общини.

„Ефектът от проекта за конверсия е огромен. В момента вече имам над 10 инвестационни намерения и за втората база - бившите военни погреби, които очакваме да получим. Общината казва едно огромно благодаря на министъра на отбраната, защото това е изключително важно за симитличани“, казва кметът.

А местните хора добавят полунашега: „Нали е по-добре е да правим бизнес, а не война“.

Инвеститорският интерес нараства и заради бъдещата магистрала „Струма“, която ще минава през общината. Ще има 6 пътни възела, стратегически разположени близо до три КПП-та, на 110 км от столицата и на 40 км от Банско.

За строителството на АМ „Струма“ в участъка на Симитли се очаква фирмите, спечелили обществената поръчка да базират близо 2 хиляди работници в града. Кметът Апостол Апостолов заключава: Добро бъдеще ни чака!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи