В събота и неделя метрото в центъра на София няма да работи

Пускат първите 5 станции на третия лъч през септември догодина

9 от новите влакокове са вече в София

45153974_2200425576892054_3260647744154370048_n

През уикенда метрото в София няма да работи между станциите "Сердика" и "Стадион Васил Левски". Мярката на 3 и 4 ноември се налага от съображения за безопасност, защото под тунелите на линия 1 ще минава тунелопробивната машина, която прокопава третия лъч на подземната железница. Спират метровлаковете в петък през нощта, пускат ги в неделя през нощта. През уикенда ще бъдат пуснати временни метробуси, които ще поемат пътниците между станциите "Сердика" и " "Стадион Васил Левски". Спирките на заместващите автобуси ще са МС "Сердика" пред Булбанк, МС "СУ Климент Охридски" и на бул. "Евлоги Георгиев" пред МС "Стадион Васил Левски". Возилата ще се движат интервалите, по които обикновено върви метрото. Метрото ще се движи по график в останалите участъци от станция "Стадион Васил Левски" до Летището и Бизнеспарка и от станция "Сердика" до "Обеля" и "Витоша".

Това стана ясно по време на проверката на столичния кмет Йорданка Фандъкова и транспортния министър Росен Желязков на проекта за третия метролъч. В депото в "Земляне" те инспектираха пристигналите там първи 9 от 20-те нови влака за третата метролиния. Депото ще е завършено напълно до края на годината.

Строежът на третата метролиния напредва по план, графикът се изпълнява. 76% от дейностите по етап 1 са изпълнени. Между 15 и 20 м. на ден прокопава машината и вече е пред бъдещата станция на "Орлов мост", съобщи Фандъкова.

До една година столичани ще се радват на първия участък от третия метролъч. До края на септември догодина пускат първите 5 станции от кръстовището на "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" до "Красно село".

В момента се изграждат два от четирите етапа на линията "Бул. Владимир Вазов-бул. "Ев. и Хр. Георгиеви"-"Орлов мост "-НДК-ж.к. "Красно село"-ж.к. "Овча купел" с дължина 12 км. и 12 метростанции. Строителството на по-голямата част от Етап 1, включващ 7 км и 7 метростанции, започна януари 2016 г. , започна изграждането на станцията на бул. "Владимир Вазов" и на депото за метровлакове. Изградени са по-голямата част от конструкциите, над 4 км. от ул. "Житница" до Орлов мост.

Изпълнението до 30 септември е 76%, като на участъците където е преминала къртицата достига 80%.

"Преди няколко години отворихме за посещения парка на Военна академия. Там има едно езеро, което стои пресъхнало. След приключване на работата на метрото там ще възстановим езерото", информира още Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България