В сърцето на Барселона два лагера символизират разделената Каталуния

С натиска от Мадрид, произвеждането на референдума е все по-несигурно

Полицейските операции в последните дни втвърдиха още повече позициите

Само четири спирки на метрото делят „Грасия“ от „Ноу Барис“ - два квартала на Барселона, които сякаш живеят в два паралелни свята по отношение на референдума за независимост на Каталуния, който разделя жителите им.

В павилиона си за цветя, подслонен от дъжда, Игнасио Перес гледа недоволно преминаващ автобус с плакат с лозунга „Здравей, Република“ на кампанията, подкрепяща забраненото допитване за самоопределение, планирано от сепаратистките ръководители на областта за 1 октомври.

Плакатът е едно от редките свидетелства за сепаратисткото въодушевление на много каталунци в този работнически квартал в края на Барселона, където живеят голяма част от имигрантите, дошли от останалите части на Испания миналия век.

В разговорите тук преобладава не каталунският, а кастилският език. От балконите на огромните жилищни блокове се спускат няколко испански знамена, а не вездесъщият флаг на каталунските сепаратисти.

Съвсем различна е нагласата в „Грасия“ - бивша вилна зона на барселонската буржоазия, която става част от града в края на 19-и век, а днес е един от най-модните му квартали.

По пешеходните улици с къщи на по един-два етажа се множат сепаратистките знамена и плакати с текст „Да“. Тук сепаратистите получиха подкрепа от 60,5 процента на изборите.

Полицейските операции в последните дни с арестите на висши правителствени служители и конфискуването на милиони изборни бюлетини втвърдиха още повече позициите.

Подложено на натиск от Мадрид, организирането на референдума е все по-несигурно.

 

(Превод: БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари