В Тайланд започнаха най-големите международни военни учения

военни

На територията на Тайланд бе поставено началото на международните военни маневри "Кобра голд", считани за едни от най-мащабните в Азиатско-тихоокеанския регион. В ученията ще вземат участие повече от 11 хил. военнослужещи от 29 страни, съобщиха във вторник от Министерството на отбраната в кралството, предаде БГНЕС.

Стартът на 10-дневните маневри беше даден на военната база "Утапао" в провинция Районг, разположена на 200 км от столицата Банкок. "С това ние демонстрираме ангажимента си за сътрудничеството в азиатския регион, без което би било невъзможно да се справим с модерните предизвикателства", заяви посланикът на САЩ в Тайланд Глен Дейвис по време на церемонията по откриването на учението.

Основното ядро на участниците в ученията са военните от Тайланд (над 4 хил. души) и САЩ (6,8 хил.). В същото време американският военен контингент е почти два пъти по-голям от миналата година. Тази година американското участие в "Кобра Голд" е най-голямото от 2014 г., когато отношенията между Банкок и Вашингтон се охладиха след военния преврат в Тайланд.

"Кобра голд" се провежда ежегодно в Тайланд от 1982 г. насам и е един от основните символи на военното сътрудничество между Вашингтон и Банкок. Според министерството на отбраната на Тайланд основният акцент в упражненията ще бъде засилването на регионалното сътрудничество и подобряването на взаимодействието между въоръжените сили на страните при работа по сложни, многостранни операции. Участниците ще разработят и съвместни действия за предоставяне на хуманитарна помощ и ликвидиране на последиците от природни бедствия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия