В Турция арестуват 189 прокурори и съдии, над две хиляди учители са уволнени от работа

Върховният съд в Анкара излезе с решението 189 прокурори и съдии да влязат в затвора, основният мотив за това е, че са ползвали мобилното приложение ByLock, предаде БГНЕС.

Магистратите са заподозрени във връзки с терористичната организация ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен като организатор и ръководител на опита за преврат от 15 юли т.г. въпросното приложение е ползвано от членовете на организацията и от метежниците.

Зад решетките в очакване на процес отиват висши съдии и прокурори, както и работили в министерството на правосъдието и в съдилищата в цялата страна, съобщава Анадолската агенция.

От тях 30 са арестувани в Истанбул, 24 в Анкара. Полицията претърсва домовете и кабинетите на задържаните. Сред тях са и трима прокурори, и трима съдии в град Коня, които довчера работеха по разследването за връзките с ФЕТО и потребителите на ByLock, но се оказа, че те самите са ползвали приложението и днес бяха арестувани.

Нови 2 400 учители бяха уволнени от работа, както и 184 магистрати, отбелязва в.“Джумхуриет“. Прочистването става със заповеди на министерствата на образованието и на правосъдието. В рамките на разследването за съучастие или подкрепа на преврата числото на отстранените съдии и прокурори вече достигна 3 640 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа