В търсене на новия герой

Barcelona's Lionel Messi (R) and Real Madrid's Cristiano Ronaldo challenge for the ball during La Liga's second 'Clasico' soccer match of the season at Santiago Bernabeu stadium in Madrid March 23, 2014. REUTERS/Sergio Perez (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)

В неделя целият футболен свят ще затихне. Ще играят „Барселона“ и „Реал“ (Мадрид). За първи път от 11 години без Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Но със същата аура на двата най-велики клуба на света. И на „Камп Ноу“, и на „Сантяго Бернабеу“търсят своя нов герой. Ще бъде ли това Артур за каталунците? Или Гарет Бейл за „кралете“? „Ел класико“ е сцена за най-големите. А точно в този момент те са изпаднали в графата „криза“. Дори съдбата на Хулен Лопетеги, треньорът на „Реал“, зависи абсолютно директно от този сблъсък.

Ето пет от най-великите мача в последните две десетилетия.

Реал“ - „Барса“ (5:0), 7 януари 1995 г.

Година по-рано „Барса“ спечели дербито с 5:0. Тогава атаката на каталунците бе водена от Христо Стоичков, сега анализатор на мача. Но „Реал“ отвърна на удара. Иван Саморано направи хеттрик, вкара и Луис Енрике, бивш играч и треньор на „Барса“. След четири години титлата напусна Каталуния и се завърна в Мадрид.

Барса“ - „Реал“ (3:3), 10 март 2007 г.

В този ден денят научи кой е Меси. Тийнейджърът направи първия си хеттрик. Два пъти Меси изравнява, след като Рууд ван Нистелрой даде преднина за мадридистите. В последнвата минута на добавеното време за трети път Лео вкара гол, с което донесе и точката.

Реал“ - „Барса“ (4:1), 7 май 2008 г.

Току-що станали шампиона на Испания, футболистите на „Реал“ не получиха шпалир от вечния враг. И си отмъстиха по най-добрия начин с голове на Раул, Ариен Робен, Гонсало Игуаин и Рууд ван Нистерлой. Тиери Анри вкара почетно за „Барселона“, но това не спаси от уволнение холандския треньор Франк Рийкард, донесъл Шампионската лига през 2006-а.

Барса“ - „Реал“ (5:0), 29 ноември 2010 г.

Пета поредна победа в „Ел Класико“ за Пеп Гуардиола. И най-тежката загуба в кариерата на Жозе Моуриньо. Шест месеца по-късно сър Алекс Фъргюсън каза след финала на Шампионската лига, че това е най-добрият отбор, който е срещал в кариерата си. Давид Силва вкара два пъти, разписаха се още Шави, Педро и Жефрен. За „Барса“ това бе десета поредна победа в първенството.

Реал“ - „Барса“ (2:3), 23 април 2017 г.

Реал“ стана шампион въпреки загубата, а Меси вкара своя гол №500 за „Барса“. Лео се разписа след шест поредни „сухи“ дербита. След като вкара гола си, Меси свали фланелката си и я показа на трибуните на „Бернабеу“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят