В училището на Радко Петков звънецът бие с негови песни

Младежът от Троян учи за ресторантьор

“Искам да остана в България и да се развивам тук, ние младите сме бъдещето”, каза пред “Труд” 17-годишният Радко Петков. Миналата неделя той спечели “Гласът на България” по Би Ти Ви. Радко споделя, че не е очаквал да победи, но се радва за подкрепата, която е получил от зрителите. “До последно мислех, че ще спечели филипинката Сара Сюзет, защото коментарите за нея бяха много добри, но хората решиха това да съм аз”, казва момчето.

Радко Петков е роден в Троян, занимава се от малък с музика. На шест години стъпва за първи път на сцена. Израснал е в музикално семейство - баща му е музикант и е свирил дълги години в общинския духов оркестър в Троян, двете му баби са свирили на цигулка и пиaно. Има сестра на 7 години, която очаква също да се занимава с изкуство: “Много добре играе, от нея може да стане страхотна актриса”, споделя момчето.

В момента Радко е ученик в 10 клас в средно училище “Васил Левски” - Троян в паралелка “Организация на хотелиерството и ресторантьорството”. На въпрос защо е избрал това, а не музика, отговаря, че в родния му град няма такава паралелка, а хотeлиерството за него е нещо различно и интересно. Радко споделя, че съчетаването на уроците по пеене с училище не е никак лесно, но успява да се справи. “Започвам училище рано сутрин, а след това отивам на уроци, които понякога продължават до вечерта”. Обича да слуша всякаква музика, но иска да се занимава професионално с поп, ар енд би, соул. Любимата му световна изпълнителка е Бионсе, а от родните звезди харесва Мария Илиева, Графа, Любо Киров, Кристиан Костов, Михаела Филева и много други: “Харесвам всички, защото в България има много добри изпълнители, с които да се гордеем”.

В “Гласът на България” Радко е в отбора на Иван Лечев. Споделя, че е много добър, понякога строг, но справедлив ментор. “Той страшно много ми помогна да преодолея притеснението си, винаги преди да изляза на сцената ми казваше “Давай, момче, ти си” и това ме мотивираше много. Благодарен съм му, че винаги ме напътстваше”. Напрежението на финала, когато момчето се представя с песента “Сбогом, моя любов”, е голямо. Успява да го преодолее и да даде всичко от себе си. Умението да се бори с трудностите дължи на вокалната си педагожка Мариета Жекова, с която пее от 10 години.

В свободното си време обича да излиза с приятели, с които да се забавлява. “Харесва ни да се събираме заедно и да се разхождаме, тук в Троян имаме много хубава природа, обичаме и да купонясваме много”. Покрай ангажиментите в “Гласът на България” прекарва последните месеци в София и няма време да се информира какво се случва извън формата, но разбира, че съучениците му в Троян искрено се радват на успеха му. “Те страшно много са ме подкрепяли, разбрах, че е имало плакати, разлепени в целия град, звънецът в училище е звънял с мои изпълнения, много съм им благодарен за тази положителна енергия”.

 

Ще инвестира наградата в развитието си

Радко не е решил за какво ще използва наградата от “Гласът на България”, но не иска да пропилява парите, а да инвестира в развитието си. “Осъзнавам колко труд съм положил, за да стигна дотук, и нямам намерение да ги пропилявам, може би ще ги вложа в музикални проекти и в обучението си”. Надява се в скоро време да има своя песен и клип и да успее да изгради успешна кариера в България. “Знам, че е трудно, но ще се боря, за да сбъдна тази своя мечта”, казва Радко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица