В Хитрино завършват още 13 къщи за 1,2 млн.лв.

Трескаво се завършват къщи, а други нови вече се обитават от щастливци

Ще бъдат инвестирани 18 млн.лв. в улици, ВиК и обществени сгради

Още 13 нови къщи се градят тази година в шуменското село Хитрино за 1,2 млн. лв. държавни средства от фонд Социална закрила, повечето от тях са готови и предстои въвеждането им в експлоатация, само три са на груб строеж. Това обяви зам.-кметът Ахмед Ахмед във вторник пред журналисти и уточни, че до два месеца строителството и на последните недовършени домове на хора без покрив трябва да е завършило. Сред чакащите е и самотният пенсионер Кольо Цачев, който беше в Старчески дом, но сега обитава фургон в очакване на новия дом.

Както "Труд" писа, 10 къщи бяха вдигнати като дарение от Камарата на строителите в България още миналата година и вече се обитават.

Общината е подписала договори и за инвестиране на 18 млн. лв. европейски средства в инфраструктура по линия на ДФ "Земеделие". "Ще започнат тръжните процудери, в рамките на тази година ще се проведат и догодина започва изпълнението им", каза зам.-кметът Ахмед. Проведени са три търга за изпълнители - за саниране на Детска градина "1 юни", за спортна инфраструктура на СУ"Д-р Петър Берон" и за подмяна на уличното осветление, но последният е обжалван. Най-вероятно догодина ще стартира преасфалтиране на 13 км. улици, толкова водопроводна мрежа, 8 км. пътища до Хитрино, както и саниране на сградите на кметството и Младежкия дом.

В Хитрино все още продъжават и ремонти по частично засегнатите домове и някъде дори не са започнали, алармират жители. Във вторник представители на Български червен кръст бяха на място да извършат проверка, защото има неразпределени 238 000 лв. от дарения.

"Когато има разпределяне на обществени средства винаги се появяват проблеми. Постарали сме се да ги минимизираме, преразглеждат се на място. Има местен обществен съвет, който прави предложенията, те най-добре познават терена. Затова сме тук да видим как се прави разпределението, дали е според утвърдените критерии", каза зам.председателят на националното ръководство на БЧК д-р Валентин Пеев. "Доста неща са направени, нямам никакви съмнения", коментира той и уточни, че тепърва ще решат как да се преразпредели остатъкът от пари според нуждите на хората.

Във вторник приемна в Хитрино имаше и националният омбудсман Мая Манолова. Преди срещата с хората тя каза, че има сигнали за обещани и неизвършени ремонти, искала информация от кмета Нуридин Исмаил, която не й била предоставена. Заради жалба, подписана от 60 души от ул."Никола Вапцаров" /тя е в периферията на селото, далеч от взрива б.а./ за неотстранени щети, имала готовност да започне процедура по налагане на наказание. "За първи път ще дам кмет на районния съд, защото не е предоставил информация по жалбата на 60 души", заяви Манолова пред медиите. В 14,30 часа във вторник предстои да излезе с официално изявление за мерките, които ще вземе.

Националният омбудсман ще поиска от Районен съд да бъде наложена глоба на кмета на община Хитрино Нуридин Исмаил за непредоставяне на информация, обяви тя пред журналисти във взривеното на 10 декември 2016 г. село при жп.инцидент, където проведе приемна.

До нея постъпила жалба, подписана от 60 души от ул."Никола Вапцаров /в периферията на селото, далеч от жп.линията б.а./, че обещани след първите огледи ремонти не са извършени и се изказват съмнения за избирателно отрицателно отношение. "Преди 6 месеца поисках от кмета информация, до момента нямам и ще се възползвам от възможността, която ми дава закона за първи път районен съд да глоби кмет за неизпълнение на законови разпореди за осигуряване на публичност в проверките на омбудсмана", каза Манолова.

По думите на омбудсмана над 100 души са й се жалвали и тя ще иска проверка на разходването на всяка стотинка, както от дарителската сметка на БЧК /където са събрани 2,076 млн.лв./, така и на 5 млн.лв. от фонд "Социална закрила". Искането й е социалното министерство да изпрати комисия от социални експерти, от Държавната финансова инспекция, от представители на омбудсмана плюс граждани на Хитрино и да се провери всеки лев. Според Манолова има липса на публичност и витаещи съмнения сред хората. Тя подчерта, че се натъкнала на случаи, където са извършени ремонти в къщите, а хората нямат договори, нито количествено-стойностни сметки, за да са сигурни какво е вложено в домовете им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България