В Холандия откриха най-голямата фабрика за насекоми (ВИДЕО)

В Холандия отвори врати най-голямата в света ферма за производство на насекоми. Фабриката на стойност 45 милиона евро ще осигурява суровини за хранителни смески в животновъдството.

Еколигично чисто произведените протеини ще се използват при производството на храна за домашни любимци и на фураж за птицеферми.

Ларвите на мухата "Черен войник", известни с изключително бързия си растеж, се произвеждат на база растителни отпадъци под изкуствена светлина. Когато дойде време за прибиране на "реколтата" те се измиват и смилат на паста.

Използването на животинска храна от насекоми в момента е законно при отглеждането на риба в ЕС. Законите в общността забраняват използването на животински протеини за храна на добитък или хора. Мерките обаче са наследство от времената на "лудата крава" и са приети, за да ограничат разпространението на заболяването преди години.

Днес интересът в земеделския сектор към протеините от насекоми става все по-голям, тъй като това производство е по-евтино и по-щадящо околната среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука