В Холандия пишат: България още мечтае за 1994-та

Най-добрият български отбор за всички време несъмнено е този на треньора Димитър Пенев. Тимът завърши четвърти на световното първенство в САЩ през 1994 година. Спомен, който никога няма да бъде забравен.

Помните ли играчите на Пенев? Покойния Трифон Иванов, гологлавия Йордан Лечков, големия полузащитник Красимир Балъков, талантливия нападател Емил Костадинов и суперзвездата от „Барселона“ Христо Стоичков. Мемоари са се пишели, а и сега излизат за героите на България от онзи прословут тим. В Германия още сънуват кошмари след загубения четвъртфинал с 1:2. А немците може би трябва да се радват, че тогава отсъстваше таранът на „Валенсия“ Любослав Пенев, диагностициран с рак на тестисите.

След това златно поколение българите възраждат до някаква степен спомен за добър тим. Идва нова генерация с Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. Въпреки това България продължи да върви надолу. Едно е сигурно - в страната не успяха да запазят тласъка от САЩ '94.

Неотдавна сайтът „Уикилийкс“ разкри, че футболът в България се управлява от хора, известни в тъмните среди. Чрез местните клубове се перат пари, а това е отблъснало хората от стадионите. Футболните фенове изгубиха вяра. Посещаемостта се срина, а телевизионните зрители отдавна са кът. И този период не е приключил. Доказателството е, че интересът към мача на България и Холандия е много малък. Жалко!

България няма новия Стоичков. Не. Няма си дори новия Балъков или Лечков. Легендарната българска „осмица“ сега живее в Маями и е притеснен за българския футбол.

„Холандия винаги ще бъда на върха - твърди бившият играч на „Барселона“. - България потъна след нашето представяне в САЩ. Холандия също не е това, което сме свикнали да виждаме, но ще се оправи. Не се притеснявайте за Холандия.“

Акцент

Стоичков:

Холандия винаги ще е на върха

ЗА СНИМКА: Факсимилие от статията на Микос Гоука за електронното холандско издание АД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ