В Шуменско кметовете готови за усложнена обстановка

Във връзка с очакваните проливни дъждове и усложняване на метеорологичната обстановка в Областна администрация Шумен е извършен преглед и има готовност за изпълнение на Областния план за защита при бедствия в частта "Защита при наводнение". Това съобщават от пресцентъра на областната управа и уточняват, че губернаторът проф.Стефан Желев е провел разговори с кметовете на 10-те общини в региона.

По общини е създадена организация за наблюдение на критичните места по язовири, речни корита и водосборни дерета.

В най-големия язовир в Шуменско - "Тича" има 53,784 млн. куб м. свободен обем. По данни на "Напоителни системи" всички коригирани участъци на реките Камчия, Врана и Провадийска провеждат нормално водния отток. Създадена е организация за наблюдение при обилни валежи и преминаване на високи води.

Според информацията по общини - в Шумен е актуализиран общинският план при бедствия и е определена оперативна група за управление. Чрез кметовете на села е създадена организация за наблюдение на критичните места по речните корита и язовирите, като с особено внимание са кварталите Макак, Мътница и селата Белокопитово, Мадара, Дибич,Ивански, Вехтово, Салманово. Общината държи на склад определено количество чували за пясък, които при необходимост ще бъдат пълнени.

В община Смядово в аварийни складове се поддържа необходимия резерв от материали за действие при възникване на бедствия. Язовирите общинска собственост се изпускат за понижаване на водните нива и осигуряване на готовност за поемане на допълнителни количества водни маси. Назначени са наблюдатели.

В община Велики Преслав нивото на водата в потенциално опасните язовири се следи денонощно от охранители, предупредени са кметовете на населени места и наемателите на язовири. За всички микроязовири има актуални аварийни планове.

В община Никола Козлево е създадена организация за наблюдение на язовирите и речните корита. В готовност е техника за действие при аварийно-възстановителни работи. Подготвени са и необходимите количества чували с пясък при евентуална авария на язовир Каравелово.

В община Върбица са актуализирани аварийните планове на потенциално опасните язовири. Потенциално застрашените населени места разполагат с локални системи за оповестяване. Проводимостта на речните легла е добра. Наличната техника е в готовност, осигурени са и необходимите количества чували с пясък.

В община Венец наличната техника е в изправност. Концесионерите и наемателите на водните обекти са предупредени да осигурят свободен обем за евентуални високи води.

В община Каспичан има създадена организация и са уведомени кметовете на населените места да се наблюдава нивото на язовирите. Със заповеди на кметовете в общините Нови пазар, Каолиново и Хитрино също е създадена организация за предприемане на спешни мерки за недопускане на бедствена ситуация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България