В Шумен откриват арменски Паметник на благодарността

Паметник на благодарността към България и българския народ от страна на арменците ще бъде открит официално в Шумен. В петък внушителната бронзова композиция беше монтирана върху специално изграден постамент в парковата зона на бул."Славянски" до паметника на ген.Мадатов. Паметният знак ще бъде открит официално в събота.

Църковното настоятелство на Арменската Апостолическа православна църква "Св. Богородица" в Шумен кани на тържеството цялата общественост. Паметникът е израз на огромната благодарност на шуменските арменци към България и българския народ. "На бягащите от геноцида арменци България се е сторила като късче от рая. Нашите баби, дядовци и родители казваха, че за да се отблагодарим на България, трябва много да я обичаме и ние, техните деца и внуци, помним заветите им", се казва в обръщението на църковното настоятелство.

Дарители за съграждане на монумента са почетният гражданин на Шумен Кеворк Кесоян и Арменската Апостолическа Православна църква "Св.Богородица".

Бронзовата скулптура представлява подвижен параклис, спрял завинаги на шуменска земя. В него е вградено евангелието с текст на български и арменски език, голям кръст, а на върха е птицата феникс. Паметникът е дело на скулптора Румен Михайлов от Шумен. Монтажът събра много развълнувани съгледвачи, мненията са в една посока: "браво, най-после нещо хубаво и стойностно".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България