В Япония искат наши ИТ специалисти

В разговора си с японския външен министър Таро Коно премиерът Бойко Борисов акцентира върху интереса на България да увеличи износа си за Япония.

Токио доволно от визитата на Таро Коно в България

Външният министър Таро Коно се срещна с премиера Борисов и вицепремиера Екатерина Захариева

България е първа спирка в европейската обиколка на Таро Коно

Япония има нужда от висококвалифицирани IT инженери, а България е силна в тази сфера, заяви японският външен министър Таро Коно, който в понеделник и вторник беше на първото си посещение в България. Той се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с вицепремиера Екатерина Захариева. На срещата в Министерския съвет премиерът акцентира върху интереса на България да увеличи износа си за Япония.

Министър Коно е по покана на дипломат N1 на България. Разговорите протекоха в две основни насоки за сътрудничество - към възможностите за засилване на икономическото сътрудничество и към обединените усилия на двете държави във връзка с Инициативата за Западните Балкани.

Министър Коно подчерта ролята на България за запазването на стабилността на Балканите и заяви, че Япония ще продължи да си сътрудничи с България и за предстоящото ни председателство на Берлинския процес през 2020 г., заедно със Северна Македония. Това председателство на срещите, на които държавите от Балканите извън ЕС, заедно с Хърватия, Словения и големите страни от Западна Европа, търсят общи проекти, които могат да подобрят свързаността и сътрудничеството им, според г-н Коно доказва, че България е ключов фактор за запазването на стабилността в региона на Балканите. По думите му европейската интеграция на Западните Балкани е ключът към тази стабилност. Таро Коно обяви, че Япония ще продължи да бъде партньор на България и ще работи заедно със страната ни за европейската интеграция на Западните Балкани. Двете страни вече реализираха съвместно семинар за Западните Балкани на тема превенция на природни бедствия и кризи.

Друга важна тема в обсъжданията бяха възможностите за движение на хора в областта на туризма и икономиката. По данни на българското Министерство на туризма за 2018 г. България са посетили 11 365-ма японски граждани. 3 536-ма българи са пътували до Япония за същия период. "Очакваме повече български туристи през 2020 г., когато Япония е домакин на Олимпийските и параолимпийските игри," каза говорителят на японското МВнР Джун Сайто. Външните министри са обсъдили увеличаването на туристическия обмен между страните.

Разговорите преминаха в духа на споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Токио, което влезе в сила през февруари 2019 г. и в продължение на споразуменията между България и Япония, взети по време на визитата на японския министър-председател Шиндзо Абе през 2018 г.

Министрите установиха, че има възможност икономическите отношения на България и Япония да се задълбочат в области като автомобилостроенето, туризма, вноса на българско вино, на пазара на труда, особено в сферата на информационните технологии - каквато е най-скорошната голяма инвестиция в клон на компанията за видеоигри SEGA в столицата. Има потенциал за по-големи инвестиции в хранителната индустрия, например в производството на суши, което става все по-популярно в Европа.

През есента България и Япония организират курс по управление на качеството и конкурентноспособността за мениджъри на малки и средни предприятия в университета "Св. св. Кирил и Методий" в Скопие, стана ясно след посещението на министър Коно. Този курс ще даде възможност на компаниите да научат повече за българския и японския опит в тази област.

Предвидено беше срещата на премиера Борисов да продължи 30 минути, но политиците разговаряха 45 мин, а двустранната среща на шефовете на двете външни министерства г-н Коно и г-жа Захариева продължиха 40 минути, вместо предвидените 15. Това се тълкува като много добър знак. "Оценяваме визитата на външния министър Таро Коно в София като много успешна, заяви г-н Сайто. Министър Коно е впечатлен от гостоприемството на г-жа Екатерина Захариева, по чиято покана е в България. Посещението на г-н Коно е първата визита на японски външен министър в България за последните 12 г. Това е третата среща на шефовете на Външните ведомства на двете държави - първата беше в Ню Йорк, а втората - през март в Токио.

Щастливи сме, че именно България е страната, с която започна обиколката на г-н Коно в Европа, допълни г-н Сайто. През следващите три дни дипломат N1 на Япония ще посети още 4 европейски страни - Словения, Хърватия, Сърбия и Италия.

 

В цифри

Преките японски инвестиции в България към края на 2018 г. възлизат на 55,9 млн евро по данни на БНБ. Към края на същия период българските преки капиталовловложения в Япония са 3,7 млн. Двустранният ни стокообмен за 2018 г. се е увеличил с близо 30 на сто и възлиза на 214,7 млн. долара. До октомври 2017 г. в България са избрали да инвестират 36 компании, сравнено с 28 в Словения и по 24 в Сърбия и Хърватия.

През 2019 г. България и Япония честват 110 г. от първите официални двустранни контакти, 80 г. от установяването и 60 г. от възстановяването на дипломатическите отношения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес