В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

В 52 населени места в Сливенска област домашните птици ще бъдат ваксинирани срещу нюкясълска болест, съобщиха от областната администрация. Тези населени места се намират на територията на общините Сливен и Твърдица. Те попадат в 10-километровите зони около индустриалните птицеферми и задължителната ваксинация е превантивна мярка срещу разпространението на болестта. Засега случаи на нюкясълска болест или псевдо-чума по птиците са регистрирани в съседна Румъния.

На заседание на епизоотичната комисия, свикано от областния управител Чавдар Божурски, е обсъдено и въвеждането на по-строги мерки за биосигурност във връзка с инфлуенца по птиците.

Започват проверки за болни или умрели диви и урбанизирани птици. Със заповед на областния управител се разпорежда отглеждането на домашни птици да става само в затворени и закрити пространства. Забранени са птичите пазари и изложбите на птици. Инфлуенцата е заразна за човека, подчертаха още от областната администрация. Болестта се пренася от екскрементите на прелетните птици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони