Вoенни от 8 армии ще отблъскват „агресор“

В Saber Junction 18 ще участват бойци от България, САЩ,Германия, Полша, Румъния, Естония, Литва и Латвия

Армията търси и музиканти

Армейски части от 8 държави ще разиграят най-големите маневри у нас на полигона “Ново село” за тази година, сочи календарът на НАТО. Главният акцент в сценария на учението е планиране и отработване на реални действия за отблъскване на хипотетичен агресор.

В бойното отработване на учебните въпроси е предвидено да участват подразделения от България, САЩ, България, САЩ, Германия, Полша, Румъния, Естония, Литва и Латвия. Учението под кодовото наименование Saber Junction 18 ще се проведе през септември - от 4-ти до 30-ти, като водеща страна са САЩ. Все още не се съобщава, колко души ще участват. Но се знае, че то ще е бригадно, което означава, че общата численост на войските ще не повече от 5000 души.

Военните експерти планират Saber Junction 18 като кулминация на поредица маневри на Алианса у нас. Преди него Platinium lion 18 - американско учение, което ще се разиграе през юли-август. То е на ниво рота - батальон, като главно действащо лице в него ще бъде щатската морска пехота. “Ramstein guard 18” пък ще е учение на силите на пакта за елeктронна война, на което ще се тренира пък отблъскване на нападение с балистични ракети. Отделно нашата армия ще проведе и други учения, които също фигурират в календара на Алианса. Едното е на полигона “Шабла”, където силите и средствата на родните ВВС ще тренират противовъздушна защита. Другото е на нашите ВМС - “Бриз 18” и е насрочено за целия юли месец.

Междувременно стана ясно, че освен за платени бойци войската е закъсала и за музиканти. Затова МО обяви конкурс за набиране на кандидати да свирят в Гвардейския представителен духов оркестър. За там се търсят трима души. В духовте оркестри на Сухопътните войски пък са обявени девет места за попълване, а в оркестъра на ВМС- едно. Кандидатите трябва да имат минимум средно музикално образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България