Габриела Козарева - С красив почерк

Новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева сяда в горещия директорски стол, в момент когато Търговският регистър не работи, а търговският оборот в страната е напълно блокиран.

Тя идва от доста по-спокойното място на изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. На този пост обаче Козарева остана едва половин година. “Аз съм човек с подходящото образование за тази цел и с решението да го свърши”, казва тя преди време по повод назначаването си в агенцията. Според нея информацията е това, което най-много липсва на малките и средни предприятия у нас.

Габриела Козарева е родена на 24 октомври 1977 г., а през 1996 г. завършва средното си образование, като възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”.

През 2001 г. се дипломира като магистър по право в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, със специализации по правораздаване, публична администрация и международно право и международни отношения.

След това работи като съдебен помощник във Върховния административен съд, като неин патрон е тогавашният заместник-председател на ВАС Светла Петкова, която после беше избрана за член на предишния Висш съдебен съвет. “Габриела е един от първите съдебни помощници, защото до 2001 година нямаше такава длъжност. Избрана беше с конкурс, който издържа с отличие”, припомня си съдия Петкова. Заради перфектния й английски помага в международната дейност на ВАС и контактите му с Международната асоциация на администрацията.

Вече с юридически стаж Козарева се насочва към частния бизнес и в периода 2007-2011 г. е правен консултант на редица местни и чуждестранни търговски дружества, опериращи в областта на инфраструктурното изграждане, недвижими имоти, инвестиционно финансиране, корпоративно структуриране, защита на конкуренцията, околна среда и др.

От 2011 до 2015 г. работи като директор на дирекция “Правни и корпоративни въпроси” в “Нафтена индустрия Сърбия петрол” ЕООД, дъщерно дружество на “Газпромнефт” АД.

През 2015 г. Козарева сменя частния бизнес за кариера в държавната администрация. Първото й назначение е като директор на Дирекция “Спортна инфраструктура и управление на държавното участие” в Министерството на младежта и спорта, където е била до назначаването й за зам.-министър през май 2017 г. През февруари тази година оглави Агенцията за малки и средни предприятия.

На въпрос защо сменя частния бизнес с политическа кариера Козарева казва: “Мисля, че съм разгледала ситуацията от всички възможни ъгли. Тежката тема дава възможност за работа. Бих искала, ако въобще допуснем възможността да не се справим, да е поради липсата на собствени усилия, а не поради обективна невъзможност. Да има пространство, да имам възможност. От там нататък всичко е въпрос на избор и усилия.”

За личния й живот се знае малко. Според 14-годишния й син и приятелите й, Габи, както я наричат близките й, е изключителна майка. Двамата имат много силна връзка, а тийнейджърът радва фамилията с отлични оценки. Тази година поставя нови предизвикателства и за двамата. Козарева влиза в Агенцията по вписванията в най-невралгичния момент от създаването й - кризата с Търговския регистър. А синът й, след завършването през тази година на лицея в Горна Баня, ще учи в едно от елитните столични училища.

Козарева е от професорско семейство. Баща й е професор по екология, а майка й – професор по право в СУ “Св. Климент Охридски”.

Самата тя владее три езика - английски, руски и италиански. Завършила е двугодишен дистанционен курс на обучение в университета в Кеймбридж по английско и европейско право.

Специализира в Лятното училище по европейско право при Института по публична администрация и европейска интеграция. Приятелите й казват, че има доста тънко, по скорпионски хапливо чувство за хумор, без обаче да е язвителна.

Предстои да разберем дали то ще й помогне в тежката задача, която й предстои - да върне доверието на гражданите в работата на поверената й агенция.

 

Обича Италия и книгите

Козарева не крие любовта си към Италия и книгите. Любовта й към Италия идва от годините, изкарани в НГДЕК. Ако има възможност да избере дестинация за кратка екскурзия, то задължително ще бъдат малките и пъстри градчета по Ботуша. А в куфара й винаги има място за книги, закупени от Италия. Всъщност, личната й библиотеката е респектираща, признават приятелите й. По рафтовете в дома й са всички български класици, най-новата ни литература, многобройни издания на английски, руски и италиански. Един път месечно Габриела има традиция да допълва с 3-4 нови книги домашния си фонд.

През годините там са намерили място и албуми с творчеството на Микеланджело и Рембранд.

 

За нея

Мисля, че ще се справи

Мисля, че ще се справи. Аз не я познавам, питайте хората, които са я предложили - Обединени патриоти. Когато имаш коалиционно правителство, имаме разписани отговорности по назначаването на длъжностни лица. И това ми беше подадено. Аз не мога сам да ги назначавам. Не е и редно.

Бойко Борисов, министър-председател на България

 

Не се съмнявах, че ще напредне много

Имам изключително хубави впечатления от съвместната ни работа с Габриела Козарева. С качествата си помогна много да се утвърди институтът на съдебните помощници. Владее перфектно няколко езика, на първо място английски, включи се и участваше и в международната дейност на ВАС. Беше много всеотдайна и още тогава не се съмнявах, че ще напредне много в юридическата професия.

Светла Петкова, адвокат, бивш зам.-председател на ВАС и член на ВСС

 

Тя е професионалист

Познаваме се, откакто заемаше поста заместник-министър на спорта. Тя е голям професионалист. Обмисля всяко едно решение, в резултат на което резултатите са успешни. Спокойна и хладнокръвна, дава шанс на хората около себе си да се докажат в работна среда. Не забравя кой с какво е допринесъл за работния процес.

Александър Минев, зам.-директор на Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия

 

Знае точно какво може

Абсолютен естет, изпипва всичко до последния детайл, никога не прави нещата, просто, за да отметне работата. Знае точно какво може, с ясна преценка за себе си и собствените си възможности. Интелигентен, разумен, упорит, смел и много отговорен човек и нямам никакво съмнение, че и сега ще се справи, както винаги досега.

Емилия Караабова, директор “Връзки с обществеността и протокол” към Омбудсман на РБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети