Габриела Пенкова, „Екоравновесие”: Няма как да открием собствениците на кучетата, използвани за незаконни боеве

Животните са в добро състояние

Разкриха мащабна схема за боеве с кучета край София. Резултатът са близо 60 души в ареста и девет кучета, спасени от жестоките и доходоносни боеве.

След получен сигнал екипи на полицията се насочват към гориста местност над язовир "Искър", в землището на Панчарево. Там, в изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, са открити две дървени арени, на които се провеждат незаконните боеве. 9 на брой. 4 женски и 5 мъжки кучета на възраст между 2 и 5-годишна възраст.

"Кучетата бяха приети в неделя между 9 и 10 часа вечерта. Извърших преглед. Бяха в добро състояние. Нямаха наранявания, които да изискват ветеринарно-медицинска намеса", обясни д-р Габриела Пенкова, заместник-директор на „Екоравновесие”, по Нова ТВ.

По думите й животните не са били агресивни, но са били стресирани при транспортирането и настаняването им в клиниката. Някои от тях са били много слаби. По муцуните от тях има следи от стари белези, които може да са били от сбивания с други кучета.

Заместник-директорът на "Екоравновесие" обясни още, че на нито едно от кучетата не е установен идентификатор – микрочип и няма как да се разбере кой е собственикът им. Служителите на институцията ще полагат грижи за четириногите докато има становища по разследванията, които текат по случая. "Има готовност да бъдат настанени за оглеждане в приюта в Горни Богров, ако се наложи", обясни още д-р Панкова.

Според Явор Гечев от "Четири лапи" животните не са типични участници в кучешки боеве. "Това не са типичните кучета, които биха участвали в боеве. Прави ми впечатление, че не са изрязани ушите. Бих предположил, че това са животни, които са използвани за т.нар. спаринг", обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България