Газът като държавен тероризъм

Германия няма да се поддаде

Тези дни американският министър на енергетиката Пери направи някои резки изказвания по адрес на руския енергиен сектор, призовавайки европейците да се откажат от изгодното за тях сътрудничество с Русия. Има ли основания Русия да се опасява, че партньорите й няма да издържат и ще се поддадат на американския натиск?

САЩ и Киев предлагат на Русия и Европа не посредничество, а заложничество.

Ако трябва да си го представим образно, идва германецът на пазара, където руснаците продават балони. Брои парите, подава ги. И изведнъж от двете му страни изскачат украинец и американец, хващат германеца за ръка и започват да му крещят, че не може да вземе балоните направо - трябва първо да ги вземе украинецът, да източи малко газ, да изпее една песничка и чак след това да предаде платената стока на германеца.

Ако се върнем към пазарската аналогия, Украйна не просто препродава балони, изсмуквайки част от газа, но и държи във всяка от ръцете си ножче за бръснене, допряно до китките на руснака и германеца. И само нещо да не й хареса, може да го приплъзне. Не смъртоносно, но все пак неприятно.

Ако заложник на украинския транзит беше само Русия, то може би Германия, а и южноевропейските страни щяха да се поддадат на американския шантаж, както направи България, отказвайки се по самоубийствен начин от “Южен поток”, за което сега горко съжалява.

Само че Германия не е склонна да стане доброволно заложник - както не са склонни Унгария, Гърция и другите зависими от украинския транзит страни.

Русия е надежден партньор. Украйна - не особено надежден. Германия не е България, затова нито министър Пери, нито десант на сенатори, нито даже Доналд Тръмп, не могат да забранят на Берлин да обезпечи енергийната си сигурност и да купува директно газ от Русия, още по-малко, когато са уредени практически всички формалности около строителството на “Северен поток-2”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения