Газът поевтинява, парното-не

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри изчисленията на "Булгаргаз" за по-ниска цена на природния газ със 7,29% за последното тримесечие на годината, става ясно от публикуван доклад на комисията.

Понижението обаче няма да повлияе на цените на парното и топлата вода, обявиха пред „Труд“ от КЕВР. Причината е, че ще се увеличи тарифата за пренос на газ и така реално намалението ще е около 4%. Комисията от своя страна има правило когато промяната в цената на природния газ е под 5%, тя да не се отразява на топлофикационните услуги.

В началото на месеца „Булгаргаз“ поиска регулаторът да утвърди цена от 343,22 лева за 1000 куб. метра природен газ от 1 октомври.

Мотивът на държавното дружество е заради очакваната по-ниска доставна цена по договора с "Газпром Експорт", свързана с движението на цените на алтернативните суровини на международните пазари в последните месеци.

На 25 септември КЕВР ще проведе заседание, а окончателно решение ще бъде взето до края на месеца. Новите цени на природния газ влизат в сила от 1 октомври.

Преди седмица председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че от повишаването на тарифата за пренос най-засегнати ще са топлофикациите, но и те в крайна сметка ще плащат по-малко за синьо гориво.

„Именно топлофикационните дружества са най-засегнати от новия тарифен модел по причина, че те имат неравномерно потребление на природен газ и купуват капацитет не твърд годишен, а за определени периоди - тримесечни, месечни, които са с по-високи цени, но дори и в този случай топлофикационните дружества ще бъдат с общо намаление на цената, която ще плащат на „Булгаргаз“, каза Иванов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България