Газът поскъпва, парното не

„Булгаргаз” иска увеличение на цената на синьото гориво с 3,4%

"Държавното дружество „Булгаргаз“ поиска увеличение на цената на синьото гориво с 3,4% от октомври, но това няма да се отрази на цената на парното и тока". Това обяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Монополистът ще изпрати официално заявление за новите цени на природния газ до регулатора на 10 септември. Ако КЕВР ги одобри, цената на природния газ ще стане 290,63 лева за 1000 куб. метра без акцизи и ДДС. От "Булгаргаз" посочват, че увеличението се обосновава с очакваните по-високи доставни цени на природния газ през четвъртото тримесечие на 2016 г. и курса на лева към щатския долар. Ако предложението бъде одобрено, това ще е първото увеличение на цената на газа от началото на 2016 г.

Иван Иванов припомни, че в началото на годината газът е поевтинял с под 3%, което не е довело до промяна в цената на парното и на тока, произвеждан от газовите топлоцентрали.

200 компании ще плащат по-малко за зелен ток

Шефът на регулатора коментира и решението на Европейската комисия да одобри внесените за нотификация миналата есен мерки за облекчаване на разходите за делена енергия на големите индустриални консуматори. По думите му 200 компании ще получат облекчение заради скъпата зелена енергия, а средствата, които трябва да се върнат на бизнеса, са във фонд "Сигурност на електроенергийната система" и са 93-95 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика