Галерия "Нюанс" представя "Силуети в огледалото"

На 12 юли в Арт галерия „Нюанс“ бе представена експозицията „Силуети в огледалото“. Тя събира в себе си 15 огледала от 19-ти и 20-ти век, както и 9 скулптури на съвременни автори.Влезете ли в галерията, неизбежно ставате част от изложбата.

Симбиозата между тези произведения на изкуството, играта с отраженията и силуетите и пресъздаването на тайнствените истории, запечатани в старите огледала е дело на куратора на изложбата Емил Чушев. Експозицията въздейства почти физически върху усещанията на посетителите и поставя въпроси върху пространствените им възприятия. В огледалата можете да видите своеобразни портрети на скулптурните отражения, през портретите на всеки застанал в миналото пред огледалото до вашият личен портрет пречупен през неподозирани ракурси и гледни точки.

Колекцията е грижливо и емоционално подбирана през последните 30 години от Франция, Италия и Австрия. В нея има експонати в стил сецесион, барок, запазени са оригиналните стъкла на част от огледалата, можете да видите позлата с розово злато и майсторки изработена дърворезба. Скулптурите, които композиционно допълват огледалата са работа на Нели Христова, Крум Дамянов, Борис Гондов, Пенчо Добрев, Нина Лишовска, Валентин Митев и Благица Здравковска.

В продължение на столетия магьосници и пророци са утвърждавали, че вглеждайки се в огледало виждат неща, недостъпни за простосмъртните. Древните знания са свидетелствали, че огледалата са канали на енергийните потоци. Мистични хора от целия свят се взират в отразяващи обекти – огледала и изпадали в особени емоционални състояния. Тази практика датира още от Древен Египет, част е от гръцката митология минава и през римските чародеи и средновековните магьосници, стига и до днес, където всеки може да намери своето преживяване посещавайки„Силуети в огледалото“, посочват от галерия „Нюанс“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства