Галина Курдова - Като две капки каризма

Тя премина като комета на небосклона на българския шоубизнес. Гря няколко години и след това потъна зад хоризонта. Появи се отново и за кратко във “Вип Брадър”, където беше отнесена от течението на професионалната простота, с което предаването гради своя рейтинг, и пак изчезна. Години по-късно Галина Курдова, известна повече като Галка от “Каризма”, се връща на сцената в друго шоу.

“Предстоящото си участие в “Като две капки вода” приемам с неподправен трепет и вълнение като една много приятна изненада. Да влезеш в ролята на любими свои артисти и идоли е очарователно силен и трогателен момент за всеки от нас като изпълнител. От друга страна елементът на безкрайна забава, което прави предаването толкова популярно, ти дава свободата да се насладиш на едно невероятно шоу, в което сме заедно с куп колеги, професионалисти и страхотния екип на предаването - едно цяло съзвездие само по себе си. Ще се радвам да изживеем всичко това заедно!”, заяви Галя в специално прессъобщение.

Галя се превърна в една от иконите на попмузиката у нас с изгрева на Милениума.

Кариерата є тръгва след конкурс за пеещи сервитьори, на който се явяват над 700 души. Избират малцина и там се запознава с бъдещата си сценична половинка. Първоначално Галя и Миро пеят заедно (наред с други изпълнители, като Тони) в пиано-бар “Опера”. Двамата с Миро решават да направят дует, защото смятат, че гласовете им си пасват. Едно от първите предложения за име е 2Good4U, но Галя не се съгласява. Така за начало на дует КариZма се счита 1999 г. Продуцент става Христина Ванчева - човек със страхотен усет към бизнеса, шоуто, пиара и рекламата.

Галя и Миро паралелно работят и за небългарски музикални компании (EMI, TOCO Int. и други). Две години по-късно се ражда и дебютната песен “Рискувам да те имам”, за която помага Митко Щерев (в благодарностите си в “Еклисиаст”, Галя твърди, че Щерев е причината за съществуването на дуета). За “Рискувам да те имам” дуетът е номиниран в общо 16 категории за наградите на МТМ, БГ радио, ММ и “Форте” - най-успешен дебют, най-добра песен, най-добър текст, най-добър дует, най-добър клип и други. От тях печелят 9, което е прецедент в историята на българската музика.

Издателската им компания по това време е “Полисаунд”. От там искат спиране на песента от ефир. Всяка от страните твърди, че другата не изпълнява клаузи в договора. Миро коментира: “Те просто не отговориха на изискванията ни, защото имат прекалено много свои ангажименти и се разпиляват сред изпълнителите си. “Полисаунд” не изпълниха задълженията си към нас и затова се разделихме. Те дори не пожелаха да ни пуснат на турнето със Слави, което е абсурдно, защото живият контакт с тази огромна публика беше голям подарък за нас.”

Пет години след дебюта им “Каризма” издават мултимедийния албум “Еклисиаст”. Те стават известни, че в един от своите проекти вмъкват тогавашния главен секретар - Бойко Борисов в клипа на песента. А след това се разделят.

Галя е родена е в град Сургут, Ханти-Мансийски автономен окръг, през 1978 г., израснала е в Ямбол. Майка є е рускиня, баща є е българин. Учила е в руско училище и в езикова гимназия. Следва тюркология в Софийския университет “Климент Охридски”, но в трети курс се отказва от следването и се отдава на музиката.

Започва да пее още в училище. Седем години е част от детския градски хор на Ямбол.

Стартира професионалната си музикална кариера през 1998 г., като пее в албум с денс ремиксове на група Диана експрес. Дебютира на сцена в конкурса “Откритие”, в чието жури е нейният бъдещ колега Миро. Песента, с която участва Галя, е на Тони Бракстън.

Издава своя дебютен солов сингъл - “3 минути до шоу”, през 2009 г., а една година по-късно - своя втори сингъл - “Другата част”. После изчезва за дълго.

След дълга пауза през 2020 година се завръща в медийното пространство с участието си в осми сезон на “Като две капки вода”.

 

Зомби-режисьор е част от успеха

Прочутият режисьор на хорър и зомби филми Валери Милев е част от успеха на “Каризма”. Той прави най-важните клипове на дуета - “Ще избягаш ли от мен”. “Много държа хората около мен да са ми и много добри приятели. С Валери сме работили известно време, преди да станем близки. Нашият екип беше много одухотворен именно за това, че сме намерили единомишленик. Ако аз кажех нещо, Миро го довършваше, а Валери беше човекът, който сглоби всички части на пъзела. Трудно е да намериш хора, които мислят като теб, такива, които имат по-различно, по-изперкало, това е израз на Валери, виждане за нещата. Мен това ме привлича като магнит”, разказва Галка преди време.

 

За нея

Много забавен човек

Познаваме се от... тинейджъри. Това хубаво излъчване Галя си го носеше още оттогава и се радвам, че се запази през годините. Живее си в свой свят, като всеки творец. Това, че пише музика, я прави различна и същевременно независима и много по-емоционална. Може би най-трудният период беше, когато “Каризма” се разпадна и аз много се радвам, че тя си пое по своя самостоятелен път. Намери някакво вътрешно равновесие и е щастлива от това, което е постигнала. Тя е много забавен човек и най-готиното е, че използва умалителни имена за всичко. На мен например ми казва “Графенце”.

Владимир Ампов - Графа, продуцент и изпълнител

 

Имахме дълга и духовна връзка

Много добри приятели бяхме с Галя - можехме да си говорим всичко и бяхме буквално всичко един за друг. Прибирайки се вкъщи след като се разделяхме, хващахме телефона, за да продължим разговора си оттам, където бяхме прекъснали. Много рядко се случва в живота да намериш някого, с когото да се чувстваш толкова близък. Не зная колко такива приятелства може да има човек, но това беше едно съмишленичество, което вече прекрачваше границата на обикновеното приятелство. Това беше дълга духовна връзка...

Мирослав Костадинов пред “Ева” (2007)

 

Бяха славни времена

Срещнахме се с Галя в едно студио, но я познавам почти от дете. Така я възприемам и до днес. Впоследствие тя доведе и Миро и се заформи онази знаменита тройка, която се превърна в “Каризма”. Бяхме по цял ден заедно. По цял ден. Имахме славни времена - много отговорни и безотговорни. После всички пораснахме, станахме зрели хора. Галя носи една много нежна, лирична, руска жилка, която я отличава от стандартния формат. Тя е с една дълбока душевност и чувствителност и е изключително всеотдайна.

Христина Ванчева, продуцент на “Каризма”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети