„Галъп интернешънъл“: Почти половината българи бъркат пълния и краткия член

Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член, сочат данните от изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено от 11 до 18 май сред 816 души.

53% знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише „Магазинът се премести“, но останалите или мислят, че е „магазина“ (16%), или се надяват и двете да са верни (15%). 16% признават, че не знаят.

61% от хората на възраст от 18 до 25 години дават верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно.

Абитуриентските балове и нещата, свързани с тях, явно събуждат по-скоро негативна реакция сред обществото. 56% не одобряват начина, по който те се провеждат сега, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% пък е неодобрението в групата 56+.

И млади, и стари по-скоро са на мнението, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре – 53% се съгласяват с това мнение, а 35% не се съгласяват. Останалите се колебаят.

Твърдението „Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре“ звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива достатъчно любопитна обществена картина, посочват от "Галъп". На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България