"Галъп": 58% от българите, които са чували за Истанбулската конвенция, не одобряват приемането й

58% от чувалите за Истанбулската конвенция не я одобряват, показва социологическо проучване на „Галъп Интернешънъл”.

Изследването „лице в лице“ е проведено сред 776 души между 2 и 9 февруари, направен е и експресен сондаж, осъществен между 31 януари и 1 февруари сред 801 души.

86% са чули за Истанбулската конвенция. Това на практика означава всички. Едва 19% одобряват България да приеме документа. Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят. Във всички социални групи преобладава отрицанието. Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета  приемат конвенцията, а две пети все пак я отхвърлят.

12

Общият имидж на конвенцията очевидно е негативен за българите.

От темите от последните дни сериозно се подкрепят най-вече различните типове проверки на съответните контролни органи – проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в железниците и т.н. Например, 78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20% обаче смятат, че вече е много късно.

По повод скорошните разкрития по отношение на железниците, респондентите са помолени да дадат цялостна оценка на БДЖ по скалата от 2 до 6. Средната оценка е 3.2. Тя е доста нисък атестат за общото състояние на железниците, макар и да не е безнадеждно лош. Обществото е безусловно съгласно, че положението с подобни системи като железниците е твърде тежко, но дава и шансове за поправяне.

13

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България