Гал Гадот: Армията ми даде много

Обичам да вдигам тежести

Все още има много антисемитизъм по света

Прекарвам твърде много време в Интернет

Момчетата си имат Батман и Супермен. Сега “Жената чудо” ще бъде техният еквивалент за момичетата, които може би се нуждаят от такъв модел за подражание.

Превъзходната израелска газела Гал Гадот се затвърди като една от най-големите звезди на планетата след монументалния успех на “Жената чудо”. Гадот стана лице на някои от най-големите световни марки и вече завършва работата си по продължението на “Жената чудо”. Преди дни стана ясно, че ще вземе и 20 милиона долара хонорар за екшъна “Red Notice” с Дуейн “Скалата” Джонсън. Междувременно участва и в “Смърт край Нил” по Агата Кристи. Гал Гадот е бивша Мис Израел и е била в елитните спецчасти на израелската армия. След милитаристичната си кариера става световен супермодел, а после решава да се пробва в киното и да преследва актьорската си мечта. Засега планът на тази добре тренирана и талантлива 34-годишна дама се развива повече от успешно. Тя е една от най-ярките и нестандартни звезди в Холивуд и отвъд.

[modula id="3239602"]

- Гал, разкажете малко повече за ролята си в “Смърт край Нил” по Агата Кристи?

- Страшно се вълнувам. Обожавам литературата на Агата Кристи, а “Смърт край Нил” е всепризната класика. За мен този филм е шанс да си почина малко от екшън сцените и специалните ефекти с качествена кримка. Режисьор е майсторът на литературните адаптации Кенет Брана, който вече постигна успех с “Убийство в Ориент Експрес”. В “Смърт край Нил” аз играя ролята на богатата и внушителна Линет Риджуей Дойл. Тя е жената, която има всичко - включително мъжа, когото най-добрата є приятелка обича. Линет и съпругът є поемат на пътешествие по река Нил и така се запознават с Еркюл Поаро. Но идилията на медения им месец е разрушена от смъртта на младата жена. А прочутият детектив трябва да разследва цял параход със заподозрени, за да открие извършителя. Убедена съм, че тази екранизация ще бъде интересна за всички фенове на Агата Кристи и криминалния жанр като цяло.

- Вие често говорите за живота си в Израел. Колко е важна за Вас националната идентичност?

- Винаги ще обичам и защитавам страната си. Една от причините да го правя е, че все още има много антисемитизъм по света. Израел е прекрасно място. Имах страхотно детство, а после прекарах чудесни години в армията. Това е нещо, което отличава израелските жени. За мен беше изключително преживяване и опит, който промени живота ми и ме превърна в човека, който съм сега. Армията ми даде много.

- Военната физическа подготовка помага ли Ви за екшън ролите?

- Физическата подготовка за първия “Жената чудо” продължи шест месеца и беше брутална. Правих много различни неща - вдигане на тежести, каскадьорска хореография и яздене на кон. В армията аз натрупах много опит за реални битки и придобих сериозни милитаристични умения, но не бих казала, че това ми помогна толкова точно за ролята на “Жената чудо”. Но със сигурност ми дава увереност за екшън ролите, които ми стават нещо като запазена марка. След майчинството си бях взела почивка, но постепенно започнах отново да влизам във форма с кардио. Проблемът е, че наистина мразя кардио тренировките. Предпочитам щангите и гирите. Обичам да вдигам тежести. С тях много бързо успях да си върна мускулния тонус.

- На какво отдавате огромния успех на “Жената чудо”?

- Този образ е създаден преди 75 години, но чак сега имахме възможността да разкажем историята за голям екран. Имам предвид пълната и истинска история на персонажа. Момчетата си имат Батман и Супермен. Сега Жената чудо ще бъде техният еквивалент за момичетата, които може би се нуждаят от такъв ролеви модел. При всички положения смятам, че този филм се отрази добре на индустрията, на публиката и на културния климат като цяло. Филмът промотира ценности като любов, състрадание и приемственост. Светът може би се нуждае от тях сега. Нека забравим цинизма.

- Запалена ли сте по жанра?

- Не бих казала, че съм голям фен на комикс културата, тези рисувани книжки за костюмирани супергерои никога не са били част от моя живот. Но в момента, в който получих ролята, веднага започнах да ги чета. Но нямаше как да абсорбирам цялото комиксово наследство на този образ. Говорим за огромно количество истории и арки. Идеята е да не затъвам в цялото море от информация, а да се фокусирам върху една конкретна, кохерентна арка, към която да се придържам. А сценарият винаги е моята библия. Аз трябва и искам да играя според написаното в него. Сценарият е рафиниран текст, в който изкристализират всички характеристики и качества на образа. И оттам аз вече се придържах стриктно към сценария.

- Каква роля играе феминизмът в тези филми?

- Със сигурност “Жената чудо” е икона на феминизма и аз се надявам, че тя ще вдъхнови всички, които ще гледат новия филм. Има известно неразбиране за това какво означава феминизмът. Дори много жени понякога схващат погрешно термина и начина, по който се използва. Всъщност всички трябва да се смятаме за феминистки и феминисти. Фактът, че аз съм актриса и съм тук, е благодарение на феминисткото движение преди десетилетия. Феминизмът за мен е това да имаш избор, свобода и равенство. Това е. И смятам, че “Жената чуо” репрезентира именно тези ценности. Тези толкова базови човешки ценности.

- Как “Жената чудо” се вписа в това, което някои наричат “войната на половете”?

- Всъщност тя не се интересува от това кой какъв пол. Тя е израснала и се е формирала като личност на един остров без мъже. Когато тя вижда мъже, смята, че те са точно като нея. На мен ми харесва тази идея. Имах възможността да се срещна с Линда Картър в Ню Йорк и веднага разбрах защо тя е играла ролята преди време. И двете пресъздаваме един и същ образ, но в различен контекст.

- Какво знаехте за героинята?

- Проучих персонажа още за “Батман срещу Супермен”, в който бях нещо като гостуваш образ и имах малко екранно време. Сега вече е различно. Цял филм, посветен на моя персонаж. Имахме възможността да задълбаем в особеностите и детайлите на образа, да открием коя е тази жена, да изградим историята на нейния произход и възход.

- Какви бяха най-сериозните предизвикателства по време на снимките?

- За мен беше студът. Снимахме в Англия през зимата и аз не бях особено дебело облечена. Беше ми студено през цялото време. Снимахме всеки ден, беше интензивно и трудно, но в крайна сметка снимките протекоха в компанията на толкова много фантастични хора и това винаги балансира нещата. Дори и най-сложните сцени се оказаха приятно и удовлетворително преживяване, защото ги осъществихме като екип.

- Какво мислите за влиянието на социалните мрежи върху обществото?

- Признавам си, че може би прекарвам твърде много време в Интернет. Имам профили в социалните мрежи и смятам, че това е правилната платформа за комуникация с феновете, за изпращане на послания към публиката. Засега съм доволна от своя живот в света на социалните медии и мрежи. Феновете са много мили и ме подкрепят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта