Гана обяви едноседмичен траур за Кофи Анан, световни лидери почетоха паметта му

Гана потъна в скръб след вестта за коничната на нейния велик син, бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, предадоха световните агенции. Президентът на африканската страна Нана Акуфо-Адо отбеляза заслугите му за международния мир и сигурност и го нарече бележит международен дипломат, донесъл огромна гордост на своята родина, като обяви едноседмичен траур в Гана от понеделник. Националните знамена в страната и в нейните дипломатически мисии в чужбина ще бъдат спуснати наполовина.

Кофи Анан почина рано тази сутрин в болница в швейцарската столица Берн на 80-годишна възраст след кратко боледуване. Причината за смъртта не се уточнява. За нея съобщи семейството му в Туитър. По-късно новината беше потвърдена и от фондацията, носеща неговото име, със седалище в Женева.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе сред първите, които отдадоха почит на бившия генерален секретар на ООН и носител на Нобелова награда за мир. "Ние няма никога да забравим неговия спокоен и решителен подход, нито силата, с която водеше своите битки", писа той в Туитър.

"Опечалена съм от новината за кончината на Кофи Анан. Той е велик лидер и реформатор на ООН, дал огромен принос за това, че светът, който оставя, е по-добър от онзи, в който той се е родил", писа също в Туитър британският премиер Тереза Мей.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък отбеляза, че Анан е показал, че "можеш да бъдеш едновременно велик хуманист и силен лидер". "ООН и светът изгубиха един от своите гиганти", подчерта той.

"Старейшините" - елитна група от бивши лидери, основана от Нелсън Мандела, изрази шок и дълбока покруса от смъртта на своя колега и председател Кофи Анан. В изявлението на групата се подчертава, че той е бил "глас с огромен авторитет и мъдрост и в публичен, и в частен аспект". "Неговите тихи съвети как най-добре да бъдат преодолявани надигащи се кризи са постоянно необходими във всички краища на планетата и особено в Африка, каза заместник-председателката на "Старейшините" - Гру Харлем Брунтланд.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до сегашния генерален секретар на ООН Антониу Гутериш във връзка с кончината на неговия предшественик, в която се отбелязва неговия "огромен принос за реализацията на целите и задачите на световната организация и за укрепването на нейния миротворчески потенциал". "Имах щастието лично да общувам с Кофи Анан. Искрено се възхищавах от неговата мъдрост и мъжество, от способността му да приема добре балансирани решения даже в най-сложни, критични ситуации", подчертава Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят