"Гардиън" публикува резултати от разследване срещу Песков и жена му

Съпругата му притежава „империя“ на стойност повече от 10 млн. долара и строи „дворец" в Подмосковието

Вестник „Гардиан“ публикува резултатите от съвместно разследване с центъра „Досие“ на Михаил Ходорковски, което се е концентрирало върху имуществото на бившата фигуристка Татяна Навка, която е съпруга на говорителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Вестникът твърди, че Навка притежава „империя“ на стойност повече от 10 млн. долара и строи „дворец на брега на река“ в Подмосковието, пише Канал 3.

Макар че Навка и преди брака си да е имала значително състояние, от разследването на „Досие“ и „Гардиън“ става ясно, че тя и съпругът ѝ Дмитрий Песков притежават повече активи, отколкото беше известно публично.

Разследването твърди, че Навка успяла да купи парцел на московската улица „Рубльовка“ за 300 млн. рубли в момент, в който продавачът на имота искал – около 2012 г. - почти двойно по-голяма сума. Парцелът е продаден на Навка от Тимур Халдаров, който е свързан с руския олигарх Алишер Усманов. Халзаров заяви пред вестника, че е продал парцела по пазарни цени в момент, в който имало срив на цените.

В кореспонденция с „Гардиан“ Навка заяви, че е купила парцела по пазарни цени след рязък спад в цените на недвижими имоти. Тя добавила, че плаща данъци за всички свои доходи.

Освен това „Гардиън“ твърди, че Песков и Навка планират строителството на още една къща на парцел, който е принадлежал на Арас Агаларов. В отговор на въпрос от вестника продължава ли това строителство, Навка отговаря „това не ви засяга“. Вероятно резултатите от разследването ще станат причина за въпроси за богатството на Навка и Песков.

От „Досие“ изяснили, че през 2014 г. Навка открила три сметки в цюрихския клон на Banque Internationale à Luxembourg. След брака си през 2015 г. тя била длъжна да закрие тези сметки, но не е съобщавала сторила ли е това. Също така според „Гардиън“ Навка е била основател на една от офшорните компании, спомената в „Панамските досиета“. Самата тя отрича това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят