Гасиха голям пожар в борова гора до "Слънчев бряг" в Сливен

Огнеборци и горски служители, четири пожарни автомобила и една кола на горското стопанство в Сливен се включиха в гасенето на голям пожар, избухнал в борова гора на 3-4 метра от къщите в сливенския кв."Слънчев бряг".

Сигнал за бедствието бил получен в 15,15 ч. на 12 август. Обадили се граждани, които съобщили, че отдалеч са забелязали виещият се над квартала черен дим. Техниката веднага потеглила. Оказало се, че ситуацията е много рискова, тъй като излязъл вятър. Пламъците вече били до крайните имоти на ул. "Овчарска". А само един тесен път делял горящия горски терен от 200 декара гора, в пресечена и трудно проходима местност към района на военния полигон "Батмиш".

"В гасенето освен нашите служители, се включиха и част от собствениците на жилищни сгради. Хората изкара маркучи и постоянно обливаха с вода, за да предпазят домовете си" - разказаха очевидци.

Пламъците се разпространявали бързо, тъй като имало участъци с трева, която достигала до кръста. Спешната намеса на пожарникарите и оказаната им помощ от горското, както и от някои граждани, ограничили щетите. Унищожени са 10 декара общинска борова гора. Спасени са 20 пъти по-големи горски площи. Незначителни щети били причинени на неголяма стопанска постройка.

Версията за бедствието е, че пожарът е лумнал в резултат на човешка небрежност. От "Слънчев бряг" има черен път към старите гробища в кв."Клуцохор", който редовно се използвал. Специалисти заявиха, че дори един хвърлен фас от цигара може да предизвика толкова сериозен пожар.

През почивните дни са били получени над 20 сигнала за пожари в Сливенска област.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България