Гастарбайтери загубили 3,2 млн. евро

Българите, работещи в чужбина, не са си потърсили около 3,2 млн. евро.

Не са поискали възстановяване на данъците, които са платили в чужбина

Около 45% от българите, работещи в чужбина, не са поискали възстановяване на данъците, които са платили там. Общата сума на непотърсените от тях пари през 2019 г. е около 3,2 млн. евро. Това показват изчисления на една от българските фирми за връщане на данъци.

Основните причини българите да не се възползват от възможността да възстановят част от платините в чужбина данъци са липса на достатъчно информация, нежелание да минат сами през бюрократичната процедура и страх, че възстановяването на налозите може да им попречи да работят отново в чужбина или да кандидатстват за пенсия там.

Около 42% от дохода на работещите в чужбина българи отива за данъци и възстановяването на част от тях е напълно законно. Документи за възстановяване на данъци се подават след като се върнете в България. Можете да поискате парите си за 4-5 години назад. Всеки може сам да се свърже с данъчните в държавата, в която е работил, да предостави необходимите документи и да получи парите си. Но можете да наемете и фирма, която да свърши работата. Осигуровки не се връщат и съответно не губите осигурителни права в съответната страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес