Гаф с екипа остави атлетка без медал

Една от фаворитките в скока на дължина остана без медал на световното в Лондон, след като състезателният й номер на гърба се откачи от трикото. Сръбската звезда Ивана Шпанович прелетя над 7 метра в последния си опит, но съдиите измериха по-слаб резултат. Оказа се, че атрибутът е загребъл пясъка, като така е оставил следа доста по-назад от седемте метра. Оттам реферите започнаха и да отмерват, като отчетоха 6,96 метра.

Сръбската делегация подаде контестация, но арбитрите останаха непреклонни. Така след бронза от световните през 2013-а и 2015-а, както и от олимпийските игри Рио 2016, Шпанович остана без отличие в Лондон. От 1 ноември рекламентът се променя и състезателите в хоризонталните скокове ще могат да свалят по един от номерата от екипите си. Но измененията идват твърде късно за сръбската атлетка.

Така с титлата ликува американката Бритни Рийз, която за 4-ти път покори световния връх с 7,02 м. Шампионката посвети успеха на дядо си, починал наскоро. „Аз направих всичко тук заради него и знам, че той би бил много щастлив – каза тя. - Силен човек съм, може би по-силен отколкото мисля. И ще продължа до олимпиадата Токио 2020." 

Рускинята Даря Клишина, която се състезава под неутрален флаг, се окичи за първи път с медал от световен шампионат на открито, като взе сребро със 7,00 м. А защитаващата титла си Тиана Бартолета (САЩ) остана с бронз със 6,97 м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт