ГБС ще строи детската болница в София

Снимка: Пламен Стоименов

Фирмата има голям опит с изграждането на лечебни заведения у нас и в чужбина

Консорциум „Детско здраве“, в който водещ партньор е една от най-големите български строителни компании „Главболгарстрой“ ще изгради Националната детска болница в София. Това става ясно от решение на здравното министерство.

Обединението е предложило цена от малко над 77,8 млн. лв. без ДДС за проектиране, реконструкция и доизграждане на започналия през далечната 1978 г. градеж в двора на Александровска болница. Освен, че е предложило най-изгодната оферта, родното обединение е получило и максималния брой точки за техническо предложение – 50. Това е и единственият участник, допуснат до участие в търга, който има реален опит в изграждането на лечебни заведения в страната.

Обединението спечелило конкурса, е от трите най – големи дъщерни дружества в групата на Главболгарстрой Холдинг АД, а именно: Главболгарстрой АД – изпълнител на редица болници и лечебни заведения в страната, като разширяване на лъчетерапевтичен комплекс на Клиника по лъчелечение на СБАЛ по Онкология - ЕАД" в София, архитектурно-строителни и инсталационни работи в при изграждането на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, преустройство и разширение на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

ГБС-Пловдив АД е изпълнило преустройство и ремонт на един от големите болнични комплекси в страната, МБАЛ „Събо Николов“ и Онкология в Панагюрище. Третият участник в обединението, Главболгарстрой Интернешънал АД, притежава опит в изпълнението на подобни обекти извън страната, като Болничен комплекс в Казълорда, Казахстан, Клиника за неотложна помощ в Атирау, Казахстан, Стоматологична Поликлиника с Травматологично Отделение в Москва, Руска Федерация.

Вторият допуснат кандидат до финалната права за отваряне на ценовите оферти е обединение между българската компания "Климатроник", мексиканската "Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ" и испанската "Проес Консулторес. Те нямат опит у нас в изграждането на лечебни заведения, а доказват опит през проекти реализирани зад граница. Още на първия етап от конкурса беше отстранен третият кандидат - консорциумът с водещ участник "Трейс груп холд" заради непокрити предварителни условия за изпълнение на строителството.

Новата детска болница ще се състои от 2 корпуса от по 12 етажа и 6 други триетажни тела. Предвижда се изграждането на още два триетажни корпуса. Продължителността на строителството е 3,5 години. С изграждането й на едно място ще бъдат събрани техника и специалисти, които да направят лечението на деца по-бързо и ефективно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес