ГДБОП удари 15 сайта за търговия с фалшиви маркови стоки

15 сайта за незаконна търговия са били установени и закрити при двудневна специализирана акция на служители от отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП и варненските им колеги.

"Акцията бе планирана предварително. Основният хостинг на нелегалната мрежа бе в София, но складовете и стоките от защитени марки, както и хората, които са поддържали сайтовете, бяха на територията на Варна", обясни пред "Труд" районният прокурор  Красимир Конов.

Под ръководството на прокуратурата в града били претърсени пет адреса. В два склада антимафиотите открили и конфискували над 9500 мъжки и дамски парфюма на водещи търговски марки, повече от 300 чифта маратонки, чанти и 600 броя слънчеви очила и аксесоари. Според разследващите сайтовете са въртели нелегална търговия с клиенти не само от България, но и от Гърция и Румъния.

При акцията са задържани двама души от Ямбол, поясни Конов. От жилищата им в морската столица били иззети големи суми пари и компютърни конфигурации. Единият бил закопчан в офиса на куриерска фирма, докато изпращал 117 пратки. У него били намерени  телефони, чиито номера били обявени за поръчки в част от разбитите сайтове, както и печатите на две търговски дружества, използвани за престъпната дейност.

Онлайн покупките на стоки с нереално ниски цени са рискови, защото подобни сайтове или предоставят стоки с ниско качество, или крадат средства от платежните инструменти на потребителите, предупреждават от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право