ГД ГРАО започна отпечатването на избирателните списъци

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна отпечатването на избирателните списъци за предстоящите за произвеждане на 26 март 2017 г. парламентарни избори, съобщават от пресцентъра на МРРБ. Списъците ще бъдат предадени на областните управи до края на следващата седмица.

Масивът с данните на лицата, които съгласно Изборния кодекс имат право да гласуват, е формиран на база извършена актуализация на Национална база данни „Население“.

Чрез Министерството на външните работи ГД ГРАО вече получи обобщените данни от всички държави на лицата, заявили, че ще гласуват извън страната. Подадени са данни за лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода от ГД „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието. Получени са и данните от общинските администрации за лицата, желаещи да гласуват по настоящ адрес и на които са издадени удостоверения за гласуване на друго място. Тези категории лица ще бъдат автоматизирано заличени от избирателните списъци по постоянен адрес, а желаещите да гласуват по настоящ адрес ще бъдат автоматизирано включени в избирателните списъци по настоящ адрес.

Напомняме, че ГД ГРАО за пореден път осигури на избирателите алтернативни начини за осведомяване относно номера на избирателната секция и мястото на гласуване. Това може да бъде направено по следните начини:

През интернет страницата на ГД ГРАО на адрес www.grao.bg/elections.

Чрез SMS на единен за мобилните оператори номер 18429 на цена 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за избори за Народно събрание  за въведения ЕГН.

Чрез обаждане до безплатен „зелен“ телефон на номер 0800 1 4726.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика