Гена Димитрова - велика и земна

Филмът „Незабравимата Гена” показва легендата на сцената и в живота

Стотици значими представители на културните среди се събраха в Големия салон на БАН, за да аплодират премиерата на книгата “Гена Димитрова - Бог говори чрез гласа ми” (Издателство “Български бестселър”, 2016) и да проследят прожекцията на филма “Незабравимата Гена” - и двете произведения са дело на д-р Магдалена Манолова.

Събитието се водеше от издателката Юлияна Томова, която определи Гена като “един от символите на България”: “Чрез нея България стана разпознаваема по целия свят.”

Книгата е изящно, обемно, богато илюстрирано издание, истински шедьовър като текст и полиграфия. Основните статии са поднесени на български и английски език, включени са нейни интервюта, педагогически насоки, мнения от прочути певци и режисьори и безценни снимки от личния архив на Гена.

Малко известен у нас е фактът, че всепризнатата и наричана “кралица на операта” Гена Димитрова е удостоена с Големия Платонов Нобел на ХХ век за върхови постижения в световното оперно изкуство и за заслуги в развитието на музикалната педагогика. Сред получилите това признание са личности като Астрид Линдгрен (Швеция), Бил Гейтс (САЩ) и акад. Виктор Скопенко (Украйна). Наградата се връчва веднъж на 100 години.

През тази година се навършиха 75 години от рождението на тази непомръкваща наша звезда. Тя не е сред нас вече 11 години, но поколения почитатели на класическата музика, нейни колеги и ученици я помнят с любов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства