Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун: Смъртното наказание няма място в XXI век

Бан Ки-мун, ООН

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се обяви срещу практикуването на смъртната присъда, която остава мярка за наказание за престъпленията, свързани с тероризма в 65 страни по света.

Генералният секретар на ООН призова всички страни да продължат да работят за премахване на смъртното наказание, информира Sputniknews.

 „Смъртното наказание няма място в XXI век. Пълноправните и ефективни антитерористични мерки, както и всички операции в областта на сигурността, трябва да се основават върху уважението на правото на човека и върховенството на закона“, пише в заявление на Бан Ки-мун, публикувано на сайта на организацията по случай на световния ден срещу смъртната присъда.

Той отбеляза, че осъдените за тероризъм често биват осъждани на смърт след несправедливи и прибързани решения от военни или специални съдилища.Според генералния секретар на ООН екзекуцията на терористи се използва за пропаганда от последователите им. Той не е съгласен с мнението на хората, които смятат, че с помощта на смъртна присъда могат да се борят с тероризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят