Генерал Кирчо Киров: Опасенията за нова бежанска вълна към България са основателни

"Опасенията за нова бежанска вълна към България са основателни", каза ген. Кирчо Киров, шеф на НРС в периода 2003-2012 година пред "Фокус". По думите му всички симптоми, които се наблюдават в Балканския регион, посочват, че това е възможно да се случи и на фона на усложнените отношения между Турция и ЕС.

„Това е един много важен фактор, който би могъл да повлияе негативно на Турция и тя да реши да отпусне контрола върху намиращите се на нейна територията бежанци от Близкия Изток и Африка и да се наложи вълната да бъде спирана на нашата граница. Видно е, че такива оценки са реалистични и това личи и от решението на „Фронтекс“ да изпрати 100 свои офицери за подпомагане на българските гранични власти“, обясни той.

Ген. Кирчо Киров добави, че начинът мигрантската криза да бъде овладяна, е като се създадат алтернативни отношения между България и Турция по посока на сигурността по границите. В такава ситуация е от изключително значение в какво състояние са структурите за вътрешна сигурност, като те трябва така да разпределят работата си, че да работят максимално ефикасно с бежанците, намиращи се на територията на страната, уточни още генералът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България